Quality Fix Mobile

Mfix.nl Nieuws

Samsung niet verplicht langer updates te geven
Samsung niet verplicht tot update S7

Samsung wordt uiteindelijk toch niet verplicht tot het updaten van hun nieuwe smartphones, die langer dan twee jaar terug zijn uitgebracht. Zo heeft de rechter kort geleden bepaald. Eerder had de Consumentenbond in januari een rechtszaak aangespannen tegen de Zuid Koreaanse elektronica gigant.

Volgens de Consumentenbond werd ten onrechte de Samsung S7 nog steeds verkocht, terwijl de toestellen slechts twee jaar na lancering werden ge-update. Zo zou dit gaan om de periode vanaf januari 2016. Kortom, Samsung zou vanaf 2018 geen ondersteuning meer bieden voor de nieuw verkochte Galaxy S7. Bovendien geeft de consumenten waakhond aan dat onveilige situaties het gevolg zouden kunnen zijn. Toch heeft de rechter anders bepaald.

Onveilige situatie zonder update

Hoewel het altijd aangeraden wordt om je toestel te voorzien van de laatste update, is er volgens de rechter niet meteen sprake van een direct gevaar. Uiteraard is het mogelijk dat er bepaalde tekortkomingen of bugs in de oudere Android software zitten. Toch geldt dit volgens de rechter niet als een reëel gevaar. Verder had de Consumentenbond tegen Samsung een klacht ingediend over het gebrek van transparantie rondom updates. Al met al werd ook deze aanklacht door de rechter van tafel geveegd.

Android als open platform van Google

Bijna elke telefoonfabrikant behalve Apple gebruikt Android. Hoewel veel fabrikanten er voor kiezen om hun eigen “skin” of te wel een schil van buttons, kleuren en apps toe te voegen, blijft het systeem op zichzelf het zelfde. Dus of je nu een Samsung, Sony of Huawei hebt, de software van de telefoon werkt precies gelijk.

Omdat Android door zo veel fabrikanten wordt gebruikt, kan je (bijna) alle apps draaien op een Android telefoon (mits deze snel genoeg is). Helaas is de andere kant van het verhaal dat je hierdoor veel meer mogelijke inbraken en virussen kan krijgen. Daarom is het van belang om altijd de laatste versie te hebben, hierdoor maak je de kans zo klein mogelijk.

Veiligheid en transparantie Samsung voldoende

Volgens de rechter handelt Samsung niet kwaadwillend en voldoet het aan de essentiële veiligheidsstandaard (zoals ook door Google verwacht wordt). Bovendien scoort het Zuid Koreaanse bedrijf voldoende op het gebied van voorlichting naar klanten. Tot slot, is nog niet zeker of de Consumentenbond na dit vonnis in hoger beroep gaat. Wordt mogelijk nog vervolgd..

5 juni 2018 / by / in ,
iOS 12
iOS 12 vanaf volgende week beschikbaar

Vanaf 4 juni brengt Apple iOS 12 uit. Zo valt deze update samen met het grote evenement van Apple, de WWMC. Wat is er nieuw aan de iOS 12 voor de iPhone en iPad?

Allereerst is er nu een digital health tool bij de iOS ingebouwd. Hiermee kunnen ouders zien hoe lang kinderen op hun iPhone of iPad zitten. Volgens de Californische gigant werkt dit goed tegen smartphone verslaving.

Daarnaast zal er een ‘niet storen’ functie toegevoegd worden. Zo geeft de nieuwe iOS je meer opties om aan te geven dat je telefonisch niet bereikbaar bent, of wilt zijn.

De nieuwe functionaliteiten van Apple iOS

iOS 12 heeft als codenaam Peace meegekregen. Wellicht zou deze naam er mee te maken kunnen hebben dat Apple enorm zijn best heeft gedaan om voor nog meer stabiliteit te zorgen. Ook zou het kunnen betekenen dat er een samensmelting komt tussen iOS en het macOS van de iMac en Macbooks. Daarbij zou het in eerste instantie gaan om universele apps die zowel op de iPhone/iPad en Mac producten zouden werken.

Bovendien heeft Apple laten doorschemeren dat Siri verbeterd en de spotlight zoekfunctie verbeterd zullen worden. Ook zijn er weer stappen genomen op het gebied van augmented reality. Zo krijgen iPhone gebruikers de mogelijkheid om games met meerdere personen tegelijk spelen.

Ook komt er een sterk vernieuwde aandelen app, en worden de animoji’s verder uitgewerkt. Zo is het ook binnenkort mogelijk om animoji’s te gebruiken in Facetime. Voor de iPad komt er een betere foto import interface.

Wat zal er waarschijnlijk nog missen in iOS 12?

Naar verwachting zal het beginscherm van de iPhone, iPad en Carplay niet aangepast worden bij de laatste iOS versie. Ook worden groepsgesprekken nog niet toegevoegd in Facetime.

Wil je meer weten wat Apple allemaal gaat aankondigen? Lees hier meer over Mac en Apple.

 

29 mei 2018 / by / in
Kunstmatige intelligentie, wat kunnen wij ermee
Facebook gaat voor kunstmatige intelligentie

De F8 is hét jaarlijkse evenement van Facebook. Tijdens deze conferentie afgelopen dinsdag, kwam naar buiten dat Facebook op kunstmatige intelligentie in gaat zetten. Hiermee wil de gigant het beleving van de social media diensten gaan verbeteren. Welke extra voordelen van je (mobiele) social media gebruik kan je hierdoor gaan ervaren?

Nepaccounts en verbetering privacy

De afgelopen maanden heeft Mark Zuckerberg behoorlijk wat te verduren gehad. Tot in de hoogste lagen van de Amerikaanse regering werd opheldering gevraagd over het delen van persoonlijke gegevens van de gebruikers. Een echte oplossing heeft de oprichter en CEO van het miljardenbedrijf nog niet kunnen bieden. Volgens Zuckerberg kan Artificial Intelligence wel helpen om ook deze problemen gedeeltelijk te verhelpen.

Zo zijn er sinds de introductie van AI bij Facebook  duizenden verboden berichten en nepaccounts verwijderd. Waar vroeger eerst een melding moest worden ingediend, kunnen nu computers proactief accounts sluiten, en nepnieuws verwijderen. Zelfs in 99 procent van de gevallen kan het nieuws al verwijderd worden voordat gebruikers het kunnen lezen.

In totaal werden in het eerste kwartaal van 2018 al twee miljoen onjuiste, zelfs schadelijke berichten verwijderd. Dankzij kunstmatige intelligentie zou dit mogelijk worden gemaakt.

Het opsporen van oplichters

Niet alleen nepnieuws en haat zaaiing kunnen worden opgespoord, ook oplichters kunnen eenvoudiger worden opgepakt. Hoewel de technologie natuurlijk nog in volle ontwikkeling is, worden er zeker stappen gezet om malafide bedrijven, oplichting en afpersing tegen te gaan. Volgens Facebook heeft het bedrijf al een half miljoen frauduleuze registraties al kunnen achterhalen.

Als het AI systeem een waarschijnlijk nepaccount tegenkomt moet de eigenaar bewijzen dat hij met de desbetreffende zaak niets te maken heeft. Tot die tijd kan de gebruiker zijn account niet gebruiken. Als het bewijs niet sterk genoeg is, wordt de account verwijderd.

Facebook & Kunstmatige intelligentie, een goede match?

Mark Zuckerberg zal dit jaar een hoop proberen goed te maken. Mogelijk zal de toevoeging van Kunstmatige Intelligentie het bedrijf helpen om vertrouwen van gebruikers terug te winnen. Toch kan een nieuwe technologie ook een keerzijde hebben, voorbeeld is daarbij de mislukte test met self drive (van Uber). Het komt er op neer dat de technologie zich steeds nog niet helemaal heeft bewezen. Voor andere doeleinden van kunstmatige intelligentie klik hier.

8 mei 2018 / by / in
WWMC 2018
WWMC 2018 – hét Apple evenement

Eerder dit jaar werd er al veel nieuws aangekondigd rondom nieuwe mobiele toestellen tijdens de WMC techbeurs in Barcelona. In de VS is er binnenkort ook een noemenswaardige beurs, namelijk de WWMC. Deze wordt van 4 tot 8 juni in San Jose (Californië) gehouden.

Hoewel het ooit begonnen is als een kleinschalig software event voor Apple, wint het evenement steeds meer aan populariteit. Wat kunnen wij gaan verwachten voor nieuwe IOS en OS toestellen?

Apple pakt uit

De Californische tech reus wil er naar streven dat apps zowel op de iPhone, als op de iPad en Mac werken. Mede dankzij de nieuwe iOS en nieuwe MacOS zou dit mogelijk moeten worden.

Iphone SE

Uiteraard maakt Apple van de gelegenheid gebruik maken om een nieuwe iPhone aan te kondigen. Zo komt de vernieuwde iPhone SE uit. Deze opvolger heeft de zelfde behuizing als de vorige iPhone SE, maar is qua specs een stuk beter. Zo is er een 5 megapixel camera aan de voorkant aanwezig, en is de chipset ook opgewaardeerd naar een A10 Soc. Ook is de accu iets vergroot, wat weer ten goed komt van de batterijduur.

iOS update

Er staat ons weer een nieuwe iOS update te wachten. Daarbij wordt verwacht dat Apple met iOS 12 een andere weg in slaat. Bij de vorige iOS versies werden vooral nieuwe features en looks toegevoegd. Nu zou het elektronica bedrijf zich vooral richten op de snelheid van de software.

Nieuwe Mac en iPad

Verder mogen wij een nieuwe iPad Pro verwachten. Deze wordt iPad X genoemd. Het toestel wordt voorzien van Face ID. Qua looks heeft de nieuwe iPad veel weg van een grote iPhone X, te herkennen aan de top notch (kleine inkeping bovenaan het scherm). Zo ziet het bijna randloze scherm ziet er gelikt uit. Tot slot, zal tijdens het evenement mogelijk ook meer duidelijk worden over de nieuwe Macbook Air, het vernieuwende MacOS 10.14, Apple tvOS 12 en watch OS 5.

 

24 april 2018 / 2 Comments / by / in
Wiv wat houdt het precies in
Wiv en de gevolgen voor telefoon gebruik

Het zal je vast niet ontgaan zijn, het referendum over de Wiv, of te wel sleepwet. Deze nieuwe wet moet het inlichtingendiensten makkelijker maken om informatie te verkrijgen. Omdat deze wet volgens tegenstanders inbraak doet op onze privacy, is er een referendum over gehouden. Bij het referendum werd duidelijk dat de Wiv toch meers tegenstanders had dan verwacht.

Om iedereen tevreden te houden is de sleepwet of Wiv op enkele punten aangepast. Wat betekent dit nu voor bijvoorbeeld het gebruik van je mobiel?

In enkele stappen vertellen wij alle verschillen van de Wiv voor en na het referendum.

Wat is de Wiv (sleepwet) nu precies?

Het komt er allereerst dus op neer dat de inlichten diensten, zowel op nationaal als internationaal vlak, meer toegang krijgen tot onze gegevens. Hieronder kan je de grootste veranderingen vinden:

  • Meer informatie mag verkregen worden zowel via de kabel als de ether, dus eigenlijk al je internet- en telefoonverkeer. Bij de “oude Wiv” alleen nog gebruik mocht worden gemaakt van de ether of te wel radio en telefoon verbindingen.
  • Bewaartermijn van gegevens wordt verhoogd naar drie jaar.
  • Hacken van data servers en online opgeslagen data om informatie over terroristen te verkrijgen. Ook eerder mocht de AIVD al computers hacken, nu komen online diensten hier ook bij.
  • DNA en celmateriaal van gebruikte computers, telefoons en andere draagbare elektronica gebruiken voor het maken van een DNA profiel.
  • Verkregen persoonlijke gegevens met het buitenland delen.

Overigens zijn er wel instanties die toezicht houden op de maatregelen van de AIVD. Zo zijn er commissies zoals het TIB, die het gedrag van de AIVD vooraf toetsen. Deze commissie die bestaat uit twee (oud) rechters, en een IT specialist. Ook is er een andere commissie, de CTIVD. Deze dienst controleert het reilen en zijlen van alle diensten van de AIVD. Als je alle verdere details wilt weten, kijk dan op de website van de AIVD.

Veranderingen Wiv na referendum

Hoewel het kabinet beloofd heeft goed naar alle punten van de nieuwe wet te kijken, is de wet op enkele punten aangepast.  Allereerst moet het “tappen” van informatie over de kabel zo gericht mogelijk zijn. Als er een potentiele crimineel of terrorist bij jou drie straten verderop woont, mag de AIVD dus niet zien welk Youtube kanaal jij zit te bekijken op je telefoon of computer.

Een andere aanpassing is de mogelijkheid voor de AIVD om bijvoorbeeld telefoon gegevens met buitenlandse veiligheidsdiensten te delen. Voordat de data internationaal gedeeld mag worden moet deze voldoen aan vijf criteria en goedkeuring krijgen van de minister van binnenlandse zaken.

Tot slot is de bewaartermijn van gegevens verkort naar één jaar, die tot twee keer verlengd kan worden. Hoewel dit exact het zelfde overkomt, zit er toch een klein verschil in. Namelijk elke verlenging wordt uitgebreid getoetst.

 

9 april 2018 / by / in
Huawei P20
De nieuwe P20 van Huawei, een must have

Niet zo lang geleden was het Apple, die als afwezige bij Techbeurs, vervolgens met nieuwe aankondigingen kwam. Enkele weken terug was het ook Huawei die toch met een gloednieuw toestel kwam, namelijk de P20. Nu is deze innovatieve smartphone ook beschikbaar in Nederland. Daarbij kan je kiezen tussen de Pro, standaard, en de voordeligere Lite. De prijzen zijn respectievelijk 899, 649 en 369 euro.

Vernieuwende camera bij de P20 Pro

Zoals verwacht wordt de Pro uitvoering van de Huawei P20 geleverd met drie camera’s aan de achterkant. Daarmee gaat de chinese Tech gigant de concurrentiestrijd met Samsung volop aan.

Wat is er nu zo speciaal aan een smartphone met drie camera’s? Je kunt namelijk tot wel vijf keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Zo wordt de achterkant van het toestel voorzien van een zwart-wit camera, een standaard camera, en een ingezoomde camera. En dat allemaal in één unit. Daarnaast doet Huawei hiermee de eerste stappen naar Artificial Inteligence (AR).

Overigens zijn de standaard en lite beiden voorzien een dubbele camera. Zo beschikt de gewone versie over een 16 Megapixel camera en de Lite versie over 2 Megapixel camera. Daarbij is het de eerste keer voor Huawei dat Lite model wordt uitgevoerd met meerdere camera’s aan de achterkant. Dit betekent dat je bij het maken van een foto eenvoudig scherp kan stellen met een wazige achtergrond.

De specs van de P20 op een rij

Omdat het om drie uitvoeringen gaat van de P20, kan je de verschillende specificaties onderstaand vinden. Overigens hebben alle nieuwe versies van de telefoons een volledig vullend scherm. Daarbij hebben de displays van de verschillende versies dan wel een andere grootte. De Pro heeft een 6,1 scherm, waar de andere een 5,8 scherm hebben. Bovendien zijn de schermen voorzien van de bekende top notch (uitsparing) aan de bovenkant van het scherm. Dit uiterlijke kenmerk kwam al eerder voor bij de iPhone X.

P20 Pro specs

P20 standaard

  • Kirin 970 processor met 4GB ram
  • 128 Gigabyte opslaggeheugen
  • Dubbele camera

P20 Lite

 

 

4 april 2018 / by / in ,
#deletefacebook uitgelegd
#deletefacebook, hoe het zover heeft kunnen komen

Het zal vast niemand ontgaan zijn, sinds kort gaat de hashtag #deletefacebook de wereld over. Zo verwijderen gebruikers massaal hun Facebook account. Zelfs de beroemde pionier Elon Musk verwijderde recentelijk de bedrijfspagina’s van Tesla en SpaceX.

Waar de werking van social media al langer steeds meer in twijfel wordt getrokken, lijkt nu ook dat wereldwijd er een ban tegen Facebook ontstaat.

Facebook en privacy

Het begon allemaal met Brian Acton (oprichter van Whatsapp), die #deletefacebook de wereld in hielp. Daarmee probeerde hij iedereen te waarschuwen voor de manier hoe Facebook met je data omgaat. Zo gingen gebruikers er vanuit dat er niets met je privé gegevens wordt gedaan. Toch kwam vorige week naar buiten dat je data wel degelijk met derden wordt gedeeld. Daarnaast weet het sociale platform weet ook veel meer van je dan je denkt!

Cambridge analytica

Afgelopen vrijdag heeft een Britse privacy waakhond een inval gedaan bij Cambridge Analytica. Daarbij is duidelijk geworden, dat het bedrijf talloze Facebook gebruikersgegevens zou hebben misbruikt. Maarliefst 50 miljoen Amerikaanse stemmers werden gemanipuleerd om te stemmen op de Donald Trump.

Hoewel Facebook niet direct betrokken was bij deze actie, wist het bedrijf hier wel van. Toch greep de social media gigant niet in. Daarbij kwam ook nog eens, dat de slachtoffers van deze manipulatieve daad nooit op de hoogte gesteld waren. Nu zien vele aanhangers van #deletefacebook het voorval als grootschalige privacy fraude.

De stappen om je Facebook acount te verwijderen #deletefacebook

Hoewel het vrij eenvoudig is om je Facebook account te deactiveren, is het iets ingewikkelder om je account volledig te verwijderen. Bovendien zijn er ook een aantal punten, waar je rekening mee moet houden als je besluit om definitief afscheid te nemen van je digitale smoelenboek.

Download al je foto’s, mogelijke chats en vooral je gebuikersgegevens.

Zoals elk vliegtuig een ‘ black box’ heeft, zo zijn ook je gebruikersgegevens de ’black box’ van al jouw Facebook verkeer. Zo zijn alle vind-ik-leuks, interesses, en apps gegevens hier in opgeslagen. Het is aan te raden om is goed te kijken, wat er nu precies is opgeslagen in account.

Verwijder je account. Deactiveren is niet het zelfde.

Nadat je je account hebt gedeactiveerd, blijft je account wel gewoon bestaan (en dus zichtbaar). Het daadwerkelijk verwijderen van je facebook account kan via deze link. Volgens Facebook kan het vervolgens tot maximaal 90 dagen duren voordat echt alle informatie verwijderd is.

 

 

27 maart 2018 / by / in
Apple releases 27 maart
Apple komt met veel nieuws

Vorige maand was het Apple, die als vooraanstaande techgigant niet aanwezig was werd op de grote techbeurs in Barcelona. Toch Apple op 27 maart met grootse aankondigingen. Zo kunnen wij nieuwe uitvoeringen verwachten van de iPad en een lijn van goedkopere Macbooks. Als kers op de taart komt Apple ook met een nieuwe telefoon.

iPhone SE 2

Ongeveer twee jaar geleden verscheen de eerste compacte en krachtige 4 inch variant van de iPhone, in de vorm van de iPhone SE. Nu gaat er een opvolger komen. Het prettige van de iPhone SE is, dat deze een stuk voordeliger is dan de standaard iPhone toestellen. Waar een standaard iPhone 8 rond de 700 euro ligt, komt deze waarschijnlijk weer op 500 euro uit.

Bovendien zien de verwachtingen qua specificaties er ook goed uit. Zo wordt de iPhone 7 A10 processor toegepast en betreft opslaggeheugen is te kiezen tussen 32 of 128 GB. Met grote accu, (1700mAh) en 12 mp camera aan de achterkant lijken de specs dik  in orde.

Hoe onderscheid de iPhone SE 2 zich

Opvallend is dat het uiterlijk van de iPhone SE 2 weer zal worden voorzien van een compact 4 inch scherm. Dit is gelijk aan de oude iPhone SE, en de 5(s). Ook wordt verwacht dat dit toestel geleverd wordt met een fysieke “home” knop. Deze feature wordt inmiddels niet meer toegepast bij de iPhone 8 en X. Tot slot zou de SE de eerste iPhone zijn die in India wordt gemaakt, in plaats van China.

De nieuwe iPad Pro

Waar de iPhone X al gezichtsherkenning heeft, komt dit nu ook bij de nieuwe iPad Pro. Net zoals de laatste iPhone modellen, is bij de iPad Pro ook geen “home” knop aanwezig. Daarnaast is het pro model nu voorzien van een fraai OLED scherm.

iPad ook als voordelige uitvoering

Waar Apple eerder al voor de Aziatische markt een goedkoper model uitbracht, komt dit model ook naar Noord Amerika en Europa. Met een 9,7 inch scherm en een prijs van rond de 300 euro kan dit een mooie toepassing zijn voor huis tuin en keuken gebruik.

 

 

20 maart 2018 / 1 Comment / by / in
Augmented hearing
Augmented hearing de nieuwste AR ontwikkeling

Eerder is er al een artikel bij Mfix verschenen over Virtual Reality en de bijbehorende innovaties. Daarbij kwam aan het licht dat de grote smartphone fabrikanten zoals LG en Samsung al in een ver gevorderd stadium zijn. Zo zijn er al tal van VR brillen verschenen, die je in combinatie met je mobiel kan gebruiken. Al een behoorlijke ontwikkeling, gezien de nieuwe mogelijkheden met het bekijken van fysieke ruimten (d.m.v. apps) en gamen op een vernieuwende manier! Augmented Reality (AR) verschilt van Virtual Reality, aangezien je geen speciale bril nodig hebt om het te ervaren. AR staat namelijk voor toegevoegde realiteit, en niet voor vervangende realiteit (zoals met VR). Nu is er een mooie revolutie op het gebied van Augmented Reality gaande. Bose, heeft namelijk Augmented hearing uitgebracht.

Hoe werkt deze gloednieuwe technologie van Bose?

Wat je nodig hebt zijn de Bose bril (glasses) en de Bose app op je smartphone. Hoewel er geen display in de bril zelf is verwerkt, heb je deze nodig om je GPS signaal goed te ontvangen. Daarnaast kan de app via een signaal in de bril bepalen waar je hoofd zich bevindt.

De grootste vernieuwingen van deze nieuwe verschijning in Augmented Reality

Allereerst heb je de mogelijkheid om aan de Bose bril te vragen waar je bent. Stel je voor, je bent op stedentrip en je weet niet precies waar je heen moet. Dan kan de Bose bril je exact vertellen hoe je van A naar B komt. Het grote voordeel is dat je niet meer op een scherm hoeft te kijken, en daardoor meer bewust bent van je omgeving. Tussendoor kan je zelfs gewoon naar muziek blijven luisteren.

Verder kan de nieuwe uitvinding van Bose goed van pas komen je meer wil weten van een gebouw, museum of historische feiten. Zo kan de Bose augumented hearing jou precies vertellen over de geschiedenis en achtergrond van een gebouw wat je bijvoorbeeld op je weg tegenkomt. Daarbij zou je deze informatie nooit zo snel op kunnen zoeken via Wikipedia zou opzoeken terwijl je ergens langs loopt.

Bose lijkt hiermee ook een mooie toevoeging te hebben ontwikkeld voor organisaties zoals Tripadvisor en Yelp. Zo hoef je alleen langs een restaurant of bar te lopen en je hoort meteen hoe goed de reviews zijn.

Andere voorbeelden van augmented hearing

Door te knikken, andere hoofdbewegingen, maar ook spraak commando’s kan je gebruik maken van Augmented Hearing. Daarbij kunnen de spraakcommando’s door bijvoorbeeld Siri of Google assistant worden geactiveerd. Waar nu nog een bril nodig is, wordt verwacht dat deze technologie ook in wearables later wordt verwerkt. Zo zou het toch handig zijn om deze nieuwe technologie te kunnen gebruiken met een pet of een bril naar keuze.

Conclusie

Al met al, lijkt AH een leuke nieuwe toevoeging voor gebruik in combinatie met je mobiele telefoon. Wel is het afwachten of het gebruik in praktijk helemaal tot zijn recht gaat komen. Google had namelijk vijf jaar geleden ook een revolutionair product, namelijk de Google glass. Helaas is dit nooit echt een groot succes geworden. Denk jij dat augumented hearing (van Bose) de toekomst heeft? Ben jij van plan dit te gaan gebruiken?

 

12 maart 2018 / by / in
Techbeurs WMC 2018
Wat je absoluut moet weten over de techbeurs WMC 2018

Ben dit jaar was er weer de grootste mobiele tech beurs ter wereld in Barcelona. Waar wij al eerder druk speculaties maakten is het nu tijd om de balans op te maken.

Zoals jullie vast niet is ontgaan; het revolutionaire 5G netwerk is gelanceerd evenals de gloednieuwe Samsung Galaxy S9 en S9+ van Samsung. Verder heeft Sony een nieuw vlaggenschip uitgebracht onder de naam XZ Pro.

Sony Xperia XZ

De meest opvallende smartphones waren van Blackberry en Nokia. Verder zijn er steeds meer aantrekkelijk geprijsde toestellen met name door de relatief nieuwe merken zoals Asus.

 

Nokia 8110 reissue

Nokia 8110 (Banaantelefoon) heruitgave

Wat ons betreft komt de meest nostalgische verrassing tot nu toe van Nokia. Zo lijkt de comeback met retro toestellen in een nieuw jasje van het Finse merk een trend te worden. Nokia probeert met retro telefoons hun awereness als traditionele telefoonfabrikant te versterken. Ook zijn de heruitgave van de 3310 en de nieuwe 8110 een goed alternatief als tweede telefoon voor (winter)sport of andere activiteiten waar je telefoon schade kan oplopen.Met de Nokia 8110 4G komt er namelijk een re-issue van de bekende ‘banaantelefoon’. Deze naam is uiteraard te danken aan de kromme vorm en de gele kleur. De Nokia 8110 is verder voorzien van 4G, een kleurenscherm en Android. Ook is er een 2 MP camera aan de achterkant geplaatst. De batterij kan overigens wel zo’n 20 dagen mee (in stand-by).

Het gemis op de grootste tech-beurs

Zoals gebruikelijk, valt er eigenlijk niks te verwachten van Apple op de WMC. De gigant komt namelijk nooit met een nieuw toestel bij deze gelegenheid. De verwachting is dan ook dat de iPhone 9 in september uitkomt, zoals het Californische tech-bedrijf altijd doet.

Waar normaal LG en Huawei groot uitpakken, bleef het opvallend stil. Vooraf waren er veel geruchten waren over de lancering van de Huawei P20 met drie camera’s en de nieuwste Kirin 970 SoC. Toch zullen wij nog even hier op moeten wachten. Wel pakte de Chinese tech-gigant uit met een fraaie laptop, namelijk de Matebook X Pro. Tot slot, stelde LG de lancering van de G7 helaas twee maanden uit.

De highlights met verrassende smartphones

Zoals gewend van Samsung werd de S9 en S9+ groots aangekondigd.

Deze hoogstaande telefoon heeft net zoals bijna alle vlaggenschepen een dubbele camera aan de achterkant. Ook zijn de randen rondom het scherm weer een stukje dunner. Wat misschien nog het meest verrast, is dat Samsung nu ook geheugen in de camera heeft geplaatst. Dit betekent dat je bijna oneindig veel foto’s kan maken en daarna de beste kan kiezen.

Verder zijn de prestaties van het toestel net wat beter dan zijn voorganger. Zo is de laatste Exynos 9810 chip in het vlaggenschip van Samsung aangebracht. Deze SoC werkt weer net iets beter dan de 8895 van zijn voorganger. Andere leuke toevoegingen zijn de AKG getunede speakers en de vingerscanner die nu onder de camera zit, in plaats van naast de camera. Dit werkt toch net wat prettiger. Hoewel de S8 prettig in gebruik is, komt het toch voor dat je je vinger wel eens op de lens plaatst. Daarnaast heeft de Samsung S9 veel weg van zijn voorganger de S8.

Asus Zenfone

Ook andere smartphone merken kwamen zeer goed uit de verf.

Merken zoals Sony en Asus. Een kenmerk wat terug kwam in het uiterlijk van veel nieuwe toestellen, was de top notch uitsparing aan de bovenkant van het scherm. Hoewel Apple pas afgelopen september dit fraaie uiterlijke kenmerk in de iPhone X heeft verwerkt, lijkt dit nu door meerdere merken gekopieerd. Zo brengt Asus hun nieuwe Zenfone 5 en 5Z uit, ook met dit uiterlijke kenmerk. Toch moeten wij Asus nageven, dat hun nieuwe vlaggenschip zeer goede specs heeft. Daartegenover staat ook nog is een aantrekkelijke prijs. Volgens Asus is de top notch in het scherm overigens 26 procent kleiner dan de iPhone.

Ook Landrover heeft een telefoon uitgebracht in de stoere look van een Landrover. Het toestel is qua specs niet onderscheidend, lijkt wel een mooie toevoeging op het huidig aanbod. De smartphone is voorzien van Android 4.2 en lijkt onverwoestbaar. Uiteraard helemaal IP68 gecertificeerd en een 4,3 display.

Land rover A9

5G netwerk

5G wordt dé nieuwe standaard voor internet op de smartphone. Volgens experts zou het nieuwe 5G netwerk maar liefst 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G. Testsnelheden hebben zelfs 1TB per seconden gehaald. Het grootste verschil heeft te maken met de latency. Bij 4G zijn er tientallen microseconden nodig, en 5G kan dit in slechts enkele microseconden doen.

Toch zijn er wat problemen met het uitrollen van het nieuwe netwerk. Hoewel Dan Warren van Samsung beweert dat het nu al mogelijk is om deze nieuwe standaard uit te brengen zijn er nog wel enkele problemen.

Zo is het eerste probleem de bandbreedte. 5G heeft de 3,5 Ghz band nodig, die nu nog door inlichtingendiensten gebuikt wordt om mensen af te luisteren. Deze contracten lopen nog tot zeker 2022, en waarschijnlijk tot 2023.  Een ander groot probleem zijn de enorme kosten. Voor een goed werkend systeem, met een hoge dekkingsgraad moeten er heel veel extra stations worden opgezet. De vraag is of dit rendabel is.

Bijkomende voordelen van 5G

Dankzij de snelheid van 5G  kunnen er heel veel mooie dingen gerealiseerd worden. Zo kunnen auto’s op afstand worden bestuurd. Ook in de gezondheidszorg en landbouw kunnen dankzij deze technologie op afstand bottlenecks worden opgelost.

Zo zou het mogelijk zijn om agrarische machines op afstand te bedienen. Ook kunnen medisch specialisten op afstand helpen en meekijken bij operaties. Er kunnen zelfs robots in real time met sensors worden bedient.

5G ondersteuning op je telefoon

Mocht je je afvragen of jou telefoon al 5G proof is, het antwoord is nee. Alle telefoons die nu op de markt zijn worden tot maximaal 4G ondersteund. De verwachting is dan ook dat dit pas gebeurd wanneer er meer duidelijkheid is wanneer deze nieuwe standaard wordt gelanceerd. Wel heeft Huawei al een 5G chip ontwikkeld, wij zijn benieuwd wanneer deze terug te vinden zijn in de iPhone en Samsung telefoons.

Wanneer wij de nieuwe belstandaard mogen verwachten

De bedoeling is om vanaf 2025 de nieuwe standaard in Europa uit te rollen. Door onder andere de problemen met de AIVD en MIVD gaat het helaas langer duren dan in de Verenigde Staten en China. In deze landen is het de bedoeling om deze verbinding al in 2020 uit te brengen.

Wel willen de Europese lidstaten per land in elk geval een stad van 5G voorzien in 2020. In het geval van Nederland zou dit Amsterdam worden. Ook omdat in dat jaar enkele wedstrijden worden afgewerkt voor het Europees kampioenschap.

6 maart 2018 / 3 Comments / by / in , ,