Quality Fix Mobile

Mfix.nl Nieuws

Wiv wat houdt het precies in
Wiv en de gevolgen voor telefoon gebruik

Het zal je vast niet ontgaan zijn, het referendum over de Wiv, of te wel sleepwet. Deze nieuwe wet moet het inlichtingendiensten makkelijker maken om informatie te verkrijgen. Omdat deze wet volgens tegenstanders inbraak doet op onze privacy, is er een referendum over gehouden. Bij het referendum werd duidelijk dat de Wiv toch meers tegenstanders had dan verwacht.

Om iedereen tevreden te houden is de sleepwet of Wiv op enkele punten aangepast. Wat betekent dit nu voor bijvoorbeeld het gebruik van je mobiel?

In enkele stappen vertellen wij alle verschillen van de Wiv voor en na het referendum.

Wat is de Wiv (sleepwet) nu precies?

Het komt er allereerst dus op neer dat de inlichten diensten, zowel op nationaal als internationaal vlak, meer toegang krijgen tot onze gegevens. Hieronder kan je de grootste veranderingen vinden:

 • Meer informatie mag verkregen worden zowel via de kabel als de ether, dus eigenlijk al je internet- en telefoonverkeer. Bij de “oude Wiv” alleen nog gebruik mocht worden gemaakt van de ether of te wel radio en telefoon verbindingen.
 • Bewaartermijn van gegevens wordt verhoogd naar drie jaar.
 • Hacken van data servers en online opgeslagen data om informatie over terroristen te verkrijgen. Ook eerder mocht de AIVD al computers hacken, nu komen online diensten hier ook bij.
 • DNA en celmateriaal van gebruikte computers, telefoons en andere draagbare elektronica gebruiken voor het maken van een DNA profiel.
 • Verkregen persoonlijke gegevens met het buitenland delen.

Overigens zijn er wel instanties die toezicht houden op de maatregelen van de AIVD. Zo zijn er commissies zoals het TIB, die het gedrag van de AIVD vooraf toetsen. Deze commissie die bestaat uit twee (oud) rechters, en een IT specialist. Ook is er een andere commissie, de CTIVD. Deze dienst controleert het reilen en zijlen van alle diensten van de AIVD. Als je alle verdere details wilt weten, kijk dan op de website van de AIVD.

Veranderingen Wiv na referendum

Hoewel het kabinet beloofd heeft goed naar alle punten van de nieuwe wet te kijken, is de wet op enkele punten aangepast.  Allereerst moet het “tappen” van informatie over de kabel zo gericht mogelijk zijn. Als er een potentiele crimineel of terrorist bij jou drie straten verderop woont, mag de AIVD dus niet zien welk Youtube kanaal jij zit te bekijken op je telefoon of computer.

Een andere aanpassing is de mogelijkheid voor de AIVD om bijvoorbeeld telefoon gegevens met buitenlandse veiligheidsdiensten te delen. Voordat de data internationaal gedeeld mag worden moet deze voldoen aan vijf criteria en goedkeuring krijgen van de minister van binnenlandse zaken.

Tot slot is de bewaartermijn van gegevens verkort naar één jaar, die tot twee keer verlengd kan worden. Hoewel dit exact het zelfde overkomt, zit er toch een klein verschil in. Namelijk elke verlenging wordt uitgebreid getoetst.

 

9 april 2018 / by / in
Huawei P20
De nieuwe P20 van Huawei, een must have

Niet zo lang geleden was het Apple, die als afwezige bij Techbeurs, vervolgens met nieuwe aankondigingen kwam. Enkele weken terug was het ook Huawei die toch met een gloednieuw toestel kwam, namelijk de P20. Nu is deze innovatieve smartphone ook beschikbaar in Nederland. Daarbij kan je kiezen tussen de Pro, standaard, en de voordeligere Lite. De prijzen zijn respectievelijk 899, 649 en 369 euro.

Vernieuwende camera bij de P20 Pro

Zoals verwacht wordt de Pro uitvoering van de Huawei P20 geleverd met drie camera’s aan de achterkant. Daarmee gaat de chinese Tech gigant de concurrentiestrijd met Samsung volop aan.

Wat is er nu zo speciaal aan een smartphone met drie camera’s? Je kunt namelijk tot wel vijf keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Zo wordt de achterkant van het toestel voorzien van een zwart-wit camera, een standaard camera, en een ingezoomde camera. En dat allemaal in één unit. Daarnaast doet Huawei hiermee de eerste stappen naar Artificial Inteligence (AR).

Overigens zijn de standaard en lite beiden voorzien een dubbele camera. Zo beschikt de gewone versie over een 16 Megapixel camera en de Lite versie over 2 Megapixel camera. Daarbij is het de eerste keer voor Huawei dat Lite model wordt uitgevoerd met meerdere camera’s aan de achterkant. Dit betekent dat je bij het maken van een foto eenvoudig scherp kan stellen met een wazige achtergrond.

De specs van de P20 op een rij

Omdat het om drie uitvoeringen gaat van de P20, kan je de verschillende specificaties onderstaand vinden. Overigens hebben alle nieuwe versies van de telefoons een volledig vullend scherm. Daarbij hebben de displays van de verschillende versies dan wel een andere grootte. De Pro heeft een 6,1 scherm, waar de andere een 5,8 scherm hebben. Bovendien zijn de schermen voorzien van de bekende top notch (uitsparing) aan de bovenkant van het scherm. Dit uiterlijke kenmerk kwam al eerder voor bij de iPhone X.

P20 Pro specs

P20 standaard

 • Kirin 970 processor met 4GB ram
 • 128 Gigabyte opslaggeheugen
 • Dubbele camera

P20 Lite

 

 

4 april 2018 / by / in ,
#deletefacebook uitgelegd
#deletefacebook, hoe het zover heeft kunnen komen

Het zal vast niemand ontgaan zijn, sinds kort gaat de hashtag #deletefacebook de wereld over. Zo verwijderen gebruikers massaal hun Facebook account. Zelfs de beroemde pionier Elon Musk verwijderde recentelijk de bedrijfspagina’s van Tesla en SpaceX.

Waar de werking van social media al langer steeds meer in twijfel wordt getrokken, lijkt nu ook dat wereldwijd er een ban tegen Facebook ontstaat.

Facebook en privacy

Het begon allemaal met Brian Acton (oprichter van Whatsapp), die #deletefacebook de wereld in hielp. Daarmee probeerde hij iedereen te waarschuwen voor de manier hoe Facebook met je data omgaat. Zo gingen gebruikers er vanuit dat er niets met je privé gegevens wordt gedaan. Toch kwam vorige week naar buiten dat je data wel degelijk met derden wordt gedeeld. Daarnaast weet het sociale platform weet ook veel meer van je dan je denkt!

Cambridge analytica

Afgelopen vrijdag heeft een Britse privacy waakhond een inval gedaan bij Cambridge Analytica. Daarbij is duidelijk geworden, dat het bedrijf talloze Facebook gebruikersgegevens zou hebben misbruikt. Maarliefst 50 miljoen Amerikaanse stemmers werden gemanipuleerd om te stemmen op de Donald Trump.

Hoewel Facebook niet direct betrokken was bij deze actie, wist het bedrijf hier wel van. Toch greep de social media gigant niet in. Daarbij kwam ook nog eens, dat de slachtoffers van deze manipulatieve daad nooit op de hoogte gesteld waren. Nu zien vele aanhangers van #deletefacebook het voorval als grootschalige privacy fraude.

De stappen om je Facebook acount te verwijderen #deletefacebook

Hoewel het vrij eenvoudig is om je Facebook account te deactiveren, is het iets ingewikkelder om je account volledig te verwijderen. Bovendien zijn er ook een aantal punten, waar je rekening mee moet houden als je besluit om definitief afscheid te nemen van je digitale smoelenboek.

Download al je foto’s, mogelijke chats en vooral je gebuikersgegevens.

Zoals elk vliegtuig een ‘ black box’ heeft, zo zijn ook je gebruikersgegevens de ’black box’ van al jouw Facebook verkeer. Zo zijn alle vind-ik-leuks, interesses, en apps gegevens hier in opgeslagen. Het is aan te raden om is goed te kijken, wat er nu precies is opgeslagen in account.

Verwijder je account. Deactiveren is niet het zelfde.

Nadat je je account hebt gedeactiveerd, blijft je account wel gewoon bestaan (en dus zichtbaar). Het daadwerkelijk verwijderen van je facebook account kan via deze link. Volgens Facebook kan het vervolgens tot maximaal 90 dagen duren voordat echt alle informatie verwijderd is.

 

 

27 maart 2018 / by / in
Apple releases 27 maart
Apple komt met veel nieuws

Vorige maand was het Apple, die als vooraanstaande techgigant niet aanwezig was werd op de grote techbeurs in Barcelona. Toch Apple op 27 maart met grootse aankondigingen. Zo kunnen wij nieuwe uitvoeringen verwachten van de iPad en een lijn van goedkopere Macbooks. Als kers op de taart komt Apple ook met een nieuwe telefoon.

iPhone SE 2

Ongeveer twee jaar geleden verscheen de eerste compacte en krachtige 4 inch variant van de iPhone, in de vorm van de iPhone SE. Nu gaat er een opvolger komen. Het prettige van de iPhone SE is, dat deze een stuk voordeliger is dan de standaard iPhone toestellen. Waar een standaard iPhone 8 rond de 700 euro ligt, komt deze waarschijnlijk weer op 500 euro uit.

Bovendien zien de verwachtingen qua specificaties er ook goed uit. Zo wordt de iPhone 7 A10 processor toegepast en betreft opslaggeheugen is te kiezen tussen 32 of 128 GB. Met grote accu, (1700mAh) en 12 mp camera aan de achterkant lijken de specs dik  in orde.

Hoe onderscheid de iPhone SE 2 zich

Opvallend is dat het uiterlijk van de iPhone SE 2 weer zal worden voorzien van een compact 4 inch scherm. Dit is gelijk aan de oude iPhone SE, en de 5(s). Ook wordt verwacht dat dit toestel geleverd wordt met een fysieke “home” knop. Deze feature wordt inmiddels niet meer toegepast bij de iPhone 8 en X. Tot slot zou de SE de eerste iPhone zijn die in India wordt gemaakt, in plaats van China.

De nieuwe iPad Pro

Waar de iPhone X al gezichtsherkenning heeft, komt dit nu ook bij de nieuwe iPad Pro. Net zoals de laatste iPhone modellen, is bij de iPad Pro ook geen “home” knop aanwezig. Daarnaast is het pro model nu voorzien van een fraai OLED scherm.

iPad ook als voordelige uitvoering

Waar Apple eerder al voor de Aziatische markt een goedkoper model uitbracht, komt dit model ook naar Noord Amerika en Europa. Met een 9,7 inch scherm en een prijs van rond de 300 euro kan dit een mooie toepassing zijn voor huis tuin en keuken gebruik.

 

 

20 maart 2018 / by / in
Augmented hearing
Augmented hearing de nieuwste AR ontwikkeling

Eerder is er al een artikel bij Mfix verschenen over Virtual Reality en de bijbehorende innovaties. Daarbij kwam aan het licht dat de grote smartphone fabrikanten zoals LG en Samsung al in een ver gevorderd stadium zijn. Zo zijn er al tal van VR brillen verschenen, die je in combinatie met je mobiel kan gebruiken. Al een behoorlijke ontwikkeling, gezien de nieuwe mogelijkheden met het bekijken van fysieke ruimten (d.m.v. apps) en gamen op een vernieuwende manier! Augmented Reality (AR) verschilt van Virtual Reality, aangezien je geen speciale bril nodig hebt om het te ervaren. AR staat namelijk voor toegevoegde realiteit, en niet voor vervangende realiteit (zoals met VR). Nu is er een mooie revolutie op het gebied van Augmented Reality gaande. Bose, heeft namelijk Augmented hearing uitgebracht.

Hoe werkt deze gloednieuwe technologie van Bose?

Wat je nodig hebt zijn de Bose bril (glasses) en de Bose app op je smartphone. Hoewel er geen display in de bril zelf is verwerkt, heb je deze nodig om je GPS signaal goed te ontvangen. Daarnaast kan de app via een signaal in de bril bepalen waar je hoofd zich bevindt.

De grootste vernieuwingen van deze nieuwe verschijning in Augmented Reality

Allereerst heb je de mogelijkheid om aan de Bose bril te vragen waar je bent. Stel je voor, je bent op stedentrip en je weet niet precies waar je heen moet. Dan kan de Bose bril je exact vertellen hoe je van A naar B komt. Het grote voordeel is dat je niet meer op een scherm hoeft te kijken, en daardoor meer bewust bent van je omgeving. Tussendoor kan je zelfs gewoon naar muziek blijven luisteren.

Verder kan de nieuwe uitvinding van Bose goed van pas komen je meer wil weten van een gebouw, museum of historische feiten. Zo kan de Bose augumented hearing jou precies vertellen over de geschiedenis en achtergrond van een gebouw wat je bijvoorbeeld op je weg tegenkomt. Daarbij zou je deze informatie nooit zo snel op kunnen zoeken via Wikipedia zou opzoeken terwijl je ergens langs loopt.

Bose lijkt hiermee ook een mooie toevoeging te hebben ontwikkeld voor organisaties zoals Tripadvisor en Yelp. Zo hoef je alleen langs een restaurant of bar te lopen en je hoort meteen hoe goed de reviews zijn.

Andere voorbeelden van augmented hearing

Door te knikken, andere hoofdbewegingen, maar ook spraak commando’s kan je gebruik maken van Augmented Hearing. Daarbij kunnen de spraakcommando’s door bijvoorbeeld Siri of Google assistant worden geactiveerd. Waar nu nog een bril nodig is, wordt verwacht dat deze technologie ook in wearables later wordt verwerkt. Zo zou het toch handig zijn om deze nieuwe technologie te kunnen gebruiken met een pet of een bril naar keuze.

Conclusie

Al met al, lijkt AH een leuke nieuwe toevoeging voor gebruik in combinatie met je mobiele telefoon. Wel is het afwachten of het gebruik in praktijk helemaal tot zijn recht gaat komen. Google had namelijk vijf jaar geleden ook een revolutionair product, namelijk de Google glass. Helaas is dit nooit echt een groot succes geworden. Denk jij dat augumented hearing (van Bose) de toekomst heeft? Ben jij van plan dit te gaan gebruiken?

 

12 maart 2018 / by / in
Techbeurs WMC 2018
Wat je absoluut moet weten over de techbeurs WMC 2018

Ben dit jaar was er weer de grootste mobiele tech beurs ter wereld in Barcelona. Waar wij al eerder druk speculaties maakten is het nu tijd om de balans op te maken.

Zoals jullie vast niet is ontgaan; het revolutionaire 5G netwerk is gelanceerd evenals de gloednieuwe Samsung Galaxy S9 en S9+ van Samsung. Verder heeft Sony een nieuw vlaggenschip uitgebracht onder de naam XZ Pro.

Sony Xperia XZ

De meest opvallende smartphones waren van Blackberry en Nokia. Verder zijn er steeds meer aantrekkelijk geprijsde toestellen met name door de relatief nieuwe merken zoals Asus.

 

Nokia 8110 reissue

Nokia 8110 (Banaantelefoon) heruitgave

Wat ons betreft komt de meest nostalgische verrassing tot nu toe van Nokia. Zo lijkt de comeback met retro toestellen in een nieuw jasje van het Finse merk een trend te worden. Nokia probeert met retro telefoons hun awereness als traditionele telefoonfabrikant te versterken. Ook zijn de heruitgave van de 3310 en de nieuwe 8110 een goed alternatief als tweede telefoon voor (winter)sport of andere activiteiten waar je telefoon schade kan oplopen.Met de Nokia 8110 4G komt er namelijk een re-issue van de bekende ‘banaantelefoon’. Deze naam is uiteraard te danken aan de kromme vorm en de gele kleur. De Nokia 8110 is verder voorzien van 4G, een kleurenscherm en Android. Ook is er een 2 MP camera aan de achterkant geplaatst. De batterij kan overigens wel zo’n 20 dagen mee (in stand-by).

Het gemis op de grootste tech-beurs

Zoals gebruikelijk, valt er eigenlijk niks te verwachten van Apple op de WMC. De gigant komt namelijk nooit met een nieuw toestel bij deze gelegenheid. De verwachting is dan ook dat de iPhone 9 in september uitkomt, zoals het Californische tech-bedrijf altijd doet.

Waar normaal LG en Huawei groot uitpakken, bleef het opvallend stil. Vooraf waren er veel geruchten waren over de lancering van de Huawei P20 met drie camera’s en de nieuwste Kirin 970 SoC. Toch zullen wij nog even hier op moeten wachten. Wel pakte de Chinese tech-gigant uit met een fraaie laptop, namelijk de Matebook X Pro. Tot slot, stelde LG de lancering van de G7 helaas twee maanden uit.

De highlights met verrassende smartphones

Zoals gewend van Samsung werd de S9 en S9+ groots aangekondigd.

Deze hoogstaande telefoon heeft net zoals bijna alle vlaggenschepen een dubbele camera aan de achterkant. Ook zijn de randen rondom het scherm weer een stukje dunner. Wat misschien nog het meest verrast, is dat Samsung nu ook geheugen in de camera heeft geplaatst. Dit betekent dat je bijna oneindig veel foto’s kan maken en daarna de beste kan kiezen.

Verder zijn de prestaties van het toestel net wat beter dan zijn voorganger. Zo is de laatste Exynos 9810 chip in het vlaggenschip van Samsung aangebracht. Deze SoC werkt weer net iets beter dan de 8895 van zijn voorganger. Andere leuke toevoegingen zijn de AKG getunede speakers en de vingerscanner die nu onder de camera zit, in plaats van naast de camera. Dit werkt toch net wat prettiger. Hoewel de S8 prettig in gebruik is, komt het toch voor dat je je vinger wel eens op de lens plaatst. Daarnaast heeft de Samsung S9 veel weg van zijn voorganger de S8.

Asus Zenfone

Ook andere smartphone merken kwamen zeer goed uit de verf.

Merken zoals Sony en Asus. Een kenmerk wat terug kwam in het uiterlijk van veel nieuwe toestellen, was de top notch uitsparing aan de bovenkant van het scherm. Hoewel Apple pas afgelopen september dit fraaie uiterlijke kenmerk in de iPhone X heeft verwerkt, lijkt dit nu door meerdere merken gekopieerd. Zo brengt Asus hun nieuwe Zenfone 5 en 5Z uit, ook met dit uiterlijke kenmerk. Toch moeten wij Asus nageven, dat hun nieuwe vlaggenschip zeer goede specs heeft. Daartegenover staat ook nog is een aantrekkelijke prijs. Volgens Asus is de top notch in het scherm overigens 26 procent kleiner dan de iPhone.

Ook Landrover heeft een telefoon uitgebracht in de stoere look van een Landrover. Het toestel is qua specs niet onderscheidend, lijkt wel een mooie toevoeging op het huidig aanbod. De smartphone is voorzien van Android 4.2 en lijkt onverwoestbaar. Uiteraard helemaal IP68 gecertificeerd en een 4,3 display.

Land rover A9

5G netwerk

5G wordt dé nieuwe standaard voor internet op de smartphone. Volgens experts zou het nieuwe 5G netwerk maar liefst 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G. Testsnelheden hebben zelfs 1TB per seconden gehaald. Het grootste verschil heeft te maken met de latency. Bij 4G zijn er tientallen microseconden nodig, en 5G kan dit in slechts enkele microseconden doen.

Toch zijn er wat problemen met het uitrollen van het nieuwe netwerk. Hoewel Dan Warren van Samsung beweert dat het nu al mogelijk is om deze nieuwe standaard uit te brengen zijn er nog wel enkele problemen.

Zo is het eerste probleem de bandbreedte. 5G heeft de 3,5 Ghz band nodig, die nu nog door inlichtingendiensten gebuikt wordt om mensen af te luisteren. Deze contracten lopen nog tot zeker 2022, en waarschijnlijk tot 2023.  Een ander groot probleem zijn de enorme kosten. Voor een goed werkend systeem, met een hoge dekkingsgraad moeten er heel veel extra stations worden opgezet. De vraag is of dit rendabel is.

Bijkomende voordelen van 5G

Dankzij de snelheid van 5G  kunnen er heel veel mooie dingen gerealiseerd worden. Zo kunnen auto’s op afstand worden bestuurd. Ook in de gezondheidszorg en landbouw kunnen dankzij deze technologie op afstand bottlenecks worden opgelost.

Zo zou het mogelijk zijn om agrarische machines op afstand te bedienen. Ook kunnen medisch specialisten op afstand helpen en meekijken bij operaties. Er kunnen zelfs robots in real time met sensors worden bedient.

5G ondersteuning op je telefoon

Mocht je je afvragen of jou telefoon al 5G proof is, het antwoord is nee. Alle telefoons die nu op de markt zijn worden tot maximaal 4G ondersteund. De verwachting is dan ook dat dit pas gebeurd wanneer er meer duidelijkheid is wanneer deze nieuwe standaard wordt gelanceerd. Wel heeft Huawei al een 5G chip ontwikkeld, wij zijn benieuwd wanneer deze terug te vinden zijn in de iPhone en Samsung telefoons.

Wanneer wij de nieuwe belstandaard mogen verwachten

De bedoeling is om vanaf 2025 de nieuwe standaard in Europa uit te rollen. Door onder andere de problemen met de AIVD en MIVD gaat het helaas langer duren dan in de Verenigde Staten en China. In deze landen is het de bedoeling om deze verbinding al in 2020 uit te brengen.

Wel willen de Europese lidstaten per land in elk geval een stad van 5G voorzien in 2020. In het geval van Nederland zou dit Amsterdam worden. Ook omdat in dat jaar enkele wedstrijden worden afgewerkt voor het Europees kampioenschap.

6 maart 2018 / 2 Comments / by / in , ,
WMC het laatste nieuws tot nu toe.
Highlights van dé wereldwijde smartphone beurs

Vorige week werd het World Mobile Conference (WMC) al uitgebreid aangekondigd. Afgelopen maandag is het grote evenement in Barcelona van start gegaan. Uiteraard zijn wij benieuwd naar de recent uitgebrachte telefoons, gadgets en andere ontwikkelingen. Zo stellen Sony en Samsung ons tot nu toe zeker niet teleur.

Sony verrast met XZ2 en XZ2 Compact

Qua design lijkt de XZ2 niks te kort te komen. Zo heeft de nieuwe smartphone van Sony een groot scherm met dunne randen. Daarbij is de X2 is voorzien een 5,2 scherm en de compact versie van een 5 inch scherm. Met een Snapdragon 850 processor, 4K HD recording en Android Oreo 8.0 is dit toestel het uitproberen waard. Qua kleuren kan je kiezen voor zwart, zilver of groen. Rond 16 maart  is de nieuwe smartphone verkrijgbaar voor een prijs vanaf 599 euro..

Nieuwe onthulling van Samung

Zoals verwacht heeft Samsung de S9 aangekondigd. Deze hoogstaande telefoon heeft net zoals bijna alle vlaggenschepen een dubbele camera aan de achterkant. Ook zijn de randen rondom het scherm weer een stukje dunner. Wat misschien nog het meest verrast, is dat Samsung nu ook geheugen in de camera heeft geplaatst. Dit betekent dat je bijna oneindig veel foto’s kan maken en daarna de beste kan kiezen.

Verder zijn de prestaties van het toestel zo goed als gegarandeerd vanwege de laatste Exynos 9810 chip. Andere leuke toevoegingen zijn de AKG getunede speakers en de vingerscanner die nu onder de camera zit. Daarnaast heeft de Samsung S9 veel weg van zijn voorganger de S8.

Huawei is nog niet aan bod geweest in de eerste dagen van de World Mobile Conference, dus die houden wij nog tegoed.

Het meest opvallende smartphone nieuws

Wat ons betreft komt de meest nostalgische verrassing tot nu toe van Nokia. Met de Nokia 8110 4G komt er namelijk een re-issue van de bekende ‘banaantelefoon’. Deze naam is uiteraard te danken aan de kromme vorm en de gele kleur. De Nokia 8110 is verder voorzien van 4G, een kleurenscherm en Android. Ook is er een 2 MP camera aan de achterkant geplaatst. De batterij kan overigens wel zo’n 20 dagen mee (in stand-by).

Tot en met donderdag 1 maart zal de beurs nog doorgaan. Tot die tijd verwachten wij nog meer mooie verschijningen van onder meer Huawei.

 

27 februari 2018 / 1 Comment / by / in
Hoe belangrijk is de smartphone
Hoe belangrijk is je smartphone?

De smartphone is vergeleken met tien jaar geleden enorm belangrijk geworden. Voor velen van ons is de telfoon van tegenwoordig zelfs onmisbaar. Deze ontwikkeling brengt een hoop voordelen met zich mee, maar ook enkele nadelen. De volgende onderwerpen gaan hier dieper op in.

 • Telefoonverslaving
 • Social media
 • Gameverslaving
 • Fear of missing out
 • Gamification

Telefoonverslaving

Verslavingen, zoals alcohol en drugs, zijn ons inmiddels welbekend. Wat velen nog niet weten, is dat smartphone een serieuze verslaving beginnen te vormen.

Zo is uit een recent onderzoek is gebleken, dat 48 procent van de 5000 ondervraagden personen verslaafd waren aan hun telefoon. Hierbij bestond de testgroep zowel uit mensen uit de Verenigde staten als Engeland, Zuid Korea, China, India, Zuid Afrika, Indonesië en Brazilië.

De meest verslavende apps

Voornamelijk social media bedrijven zoals Twitter, Facebook en Instagram maken gebruik van gewoonte vorming. Dit klinkt misschien onschuldig, toch zit er meer achter. Zo probeert bijvoorbeeld Facebook te onderzoeken hoe ze een gebruiker zo vaak mogelijk kan laten terugkeren. Daarnaast wil het bedrijf d.m.v. slimme manieren de gebruiker zo lang mogelijk gebruik laten maken van de service.

Bovendien slagen de grote socialmedia-games en freemiumgames (zoals Farmville of Candy Crush) er goed in om spelers aan zich te binden. Zo proberen de game-makers hun spel goed mogelijk programmeren om dit in jouw systeem te krijgen. Sterker nog, de spelmakers kunnen vaak het gelukstofje in je hersenen (dopamine) vrijmaken. Dit is een stof die ook met sporten of seks aanmaakt. Zo verdienen de social media giganten hun geld terug. Juist de grote bedrijven moeten het hebben van terugkomende gebruikers.

Tips om je smartphone gebruik iets te minderen

Als je weet dat je verslaafd bent aan bepaalde apps van je telefoon, dan kan je daar iets tegen doen. Een bekend voorbeeld is het blijven kijken van een bepaalde serie. Voordat je het weet heb je veel afleveringen achter elkaar gekeken. Hier is een simpele oplossing voor, stop met kijken tien minuten voor het einde. Dan mis je eigenlijk niets, en heb je niet het probleem met de cliffhanger die aan je knaagt.

Voor Facebook kan je een Chrome extensie downloaden waarmee je niet meer kan zien hoeveel mensen je post hebben gezien of leuk vinden. Wat van groot belang is dat je alle kleine beloningen die je krijgt bij social media en freemium games krijgt of uit kan zetten of kan negeren. Zo zijn er genoeg voorbeelden van mensen die gestopt zijn met het gebruiken van social media. Daarbij kwamen ze er achter dat ze uiteindelijk niks belangrijk misten.

Wat te doen als je echt verslaafd bent aan je telefoon?

Ten eerste, doe je telefoon ’s nachts uit, zo geniet je een betere nachtrust. Gebruik ook geen telefoon als je in de auto of op de fiets zit. Tot slot, plan van te voren het tijdsbestek wat je kwijt wil zijn aan gebruik van je apps. Dan is het wel vooral de uitdaging om ook echt op de tijd te stoppen met je sessie.

Waarom je niet (meer) zonder games & social media kan

Zoals eerder beschreven komt het steeds vaker voor dat smartphones en games behoorlijk verslaafd kunnen werken. Zo is het jou waarschijnlijk ook opgevallen, dat in het OV tegenwoordig iedereen op zijn of haar mobieltje kijkt. Waarschijnlijk check ook jij dagelijks meerdere keren je smartphone voor social media, mobiele games of andere entertainment. Jij wilt vast ook weten wat hier nu de achterliggende reden voor is.

De grote game en social media bedrijven

De eerste reden is dat de makers van online games, social media en series alleen geld verdienen als je vaak terug komt. Daar is hun verdienmodel op gebaseerd. Zo ontvangt Facebook reclame gelden wanneer jij op je tijdlijn zit te scrollen. Bij mobiele games zoals Clash of Titans zit het verdienmodel van de makers weer anders in elkaar. Dan gaat het voornamelijk om de uitbreiding van je bezittingen in het spel en de extra items die je kan verdienen om verder te komen in het spel. Daar wil je op een gegeven moment dan ook extra voor betalen. Zo is Farmville ook een game met deze kenmerken.

Toegang tot internet op je telefoon of tablet

Een andere belangrijke reden voor meer gebruik van games en social media, zou de toegenomen beschikbaarheid van internet kunnen zijn. De afgelopen jaren is het mobiele internetgebruik namelijk enorm toegenomen. Zo hebben jongeren (vanaf 12 jaar) vaak al een smartphone met Android of IOS. Ook is het steeds gebruikelijker dat steeds meer mensen thuis een tablet hebben. Daar komt nog eens bij dat vrijwel overal (publieke) WIFI beschikbaar is. Te denken valt aan de trein/ bus of het restaurant in de stad.

Uiteindelijk komt het er op neer dat jij het een mogelijk game of social media verslaving grotendeels te maken heeft met toename van het aantal mobiele apparaten. Daarnaast is internet nog nooit zo goed bereikbaar geweest. Uiteraard spelen de grote tech-bedrijven hier maar al te graag op in. Problematisch gamen en overmatig telefoon gebruik komt steeds vaker voor. Misschien zouden wij er goed aan kunnen doen om iets minder vaak op ons scherm te kijken.

Vrouwen (ook) verslaafd aan games op hun mobiel

Vaak zijn het jongens in de tienerjaren die als stereotype gamer gezien worden. Toch blijkt dit tegenwoordig wel echt ander te zijn. Uit onderzoek is gebleken, dat vrouwen van boven de 18 het grootste aandeel heeft in de mobiele gameverslaving. Hierbij gaat het wel specifiek om de periode vanaf augustus 2014. Het gaat zelfs om 36 procent van de gehele bevolkingsgroep. In tegenstelling tot de 35 procent van de mannen 18+. Bij de vrouwen zijn het vooral spellen zoals Candycrush en Farmville die ze het hoofd op hol brengt. Ook veel Freemium games zijn razend populair bij vrouwen. Zo is de game ‘Kim Kardashian: Hollywood’ een ware hit.

Hoe je verslaafd raakt aan een smartphone game

Hoewel een game op je mobiel vaak vrij onschuldig oogt, weten spelmakers je vaak op slinkse manieren te binden. Waar de beginnende bouwers vooral een spel maken die zij zelf leuk vinden, zijn de meer ervaren bouwers meer gehaaid. Door een nadruk op aantrekkelijke lichtjes en geluidjes wordt je beloningsgebied steeds meer getriggerd. Hierdoor wordt iemand sneller gameverslaafd. Ook de achtergrondmuziek bepaald sterk je eigen spanning tijdens het spel.

Daarnaast is de opbouw van het spel belangrijk. Als een game te eenvoudig begint, verlies je al gauw de aandacht. Maar als het te snel ingewikkeld wordt, houd je het ook snel voor gezien. Wat nog het meest verslavend werkt, is wanneer je steeds het gevoel hebt dat je er bijna bent. Als het vervolgens niet lukt, kan je het vaak oplossen door net een dingetje handiger doen. Uit diverse onderzoeken is ook gebleken dat spellen waar alles lukt, niet verslavend werken. Juist het regelmatig mislukken, maakt een spel verslavend.

De overeenkomst tussen drugs en gameverslaafd

Veel mensen onderschatten de ernst van een gameverslaving. Net zoals online shopping, obsessief sporten met wearables en telefoonverslaving. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het gedrag van iemand met een mobiele game verslaving veel lijkt op die van iemand met een drugs of alcohol verslaving. Dan is het lichamelijke verslavingsaspect weliswaar anders, maar het vertoonde gedrag niet. Later meer hierover.

Wat is FOMO

Deze term komt steeds vaker voor. FOMO staat voor Fear of missing out. Of te wel de angst om gebeurtenissen en hoogtepunten te missen. Nu begint het fenomeen wordt steeds grotere vormen aan te nemen. Zo offeren veel gebruikers van sociale media veel van hun slaap op om online te zijn. Daarnaast kennen wij allemaal wel iemand, die alle borrels, feestjes en diners afgaat. Daarbij willen zij zeker weten dat zij dat epic feestje niet missen.

De rol van Social Media

Iedereen doet het regelmatig: een check van je nieuwsfeed op Facebook, even kijken of je nog een Whatsapp bericht hebt of even een paar mooie foto’s op Instagram checken. Voor velen lijkt het ontspanning, toch is er ook een keerzijde. Zo zet eigenlijk iedereen vooral hoogtepunten op hun digitale belevingswereld. Hierdoor gaan je eigen verwachtingen ook te hoog liggen. Vervolgens kan dit leiden tot Burn-outs, depressies en verminderd ontwikkelde hersenen. Hoewel Fomo niet alleen voorkomt op social media, wordt het wel extra door deze media gevoed. Vaak worden telefoonverslavingen en FOMO in één adem genoemd. Zo kan het een het ander versterken.

Typische problemen voor jongeren

Voor jongeren onder de 18 jaar zijn er tegenwoordig aardig wat beperkingen. Zo zijn alcohol, roken of softdrugs niet toegestaan. Als het om sociale media gaat zijn de jongeren juist de grootgebruikers. Deze groep is dan ook meest kwetsbaar voor Fomo en andere sociale druk. Daarom maakt het GGZ zich dan ook ernstig zorgen. Uit een onderzoek van een Engelse instantie zoals het CBS, blijkt dat 47 procent van de jongeren tussen de 10 en 15 jaar meer dan 3 uur per dag aan sociale media besteden.

Is Fomo te voorkomen

Gelukkig zijn er ook diverse mogelijkheden om minder het gevoel te krijgen dat je telkens wat mist. Zo is het altijd verstandig om je telefoon op vliegtuigstand te zetten als je gaat slapen, of zelfs helemaal uit.  Op het moment dat je bewust bang wordt van uitgesloten te zijn kan je ook andere dingen proberen. Bijvoorbeeld meditatie, het lezen van een boek of lekker sporten kan een oplossing zijn. Uiteindelijk kan je het beste proberen echt een pauze voor jezelf in te lassen.

Wanneer je last hebt van FOMO is het allereerst belangrijk om een goed ritme voor je zelf te maken waarin genoeg slaap centraal staat. Daarbij is het de kunst dit vol te houden en je smartphone dus ook zo veel mogelijk met rust te laten.

Gamification de nieuwe succesformule

Op speelse manieren menselijk gedrag positief te sturen, daar draait het om met gamification. Dankzij de technologische innovaties van de afgelopen decennia wordt dit verschijnsel steeds meer populair. Zo hebben het opkomen van de smartphone en snelle ontwikkelingen van de pc de mogelijkheden voor gamification vergroot.

Beter leren dankzij Gamification

De eerste keer dat de wereld bekend werd met dit verschijnsel was in 2009 in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op metrostation Odenplan konden mensen kiezen tussen de trap en roltrap. Uit beelden werd duidelijk dat bijna iedereen alleen de roltrap gebruikte.

Een van de grootste marketing organisaties DDB bedacht de campagne “The fun factory”. Bij deze campagne werden de traptreden bij een metrostation vervangen door grote piano toetsen. Elke trede had een toon. Ineens ging bijna iedereen met de trap, omdat dit veel leuker was.

Het idee van het toepassen van speeltechnieken om zo nieuwe dingen te leren bleek dus een groot succes. Op het moment dat je iets leuks vindt, neem je veel liever nieuwe kennis op. Zo zijn er tegenwoordig talloze succesvolle onderwijs-apps. Daarbij valt te denken aan onderwerpen voor rekenen, wiskunde, taal, geschiedenis en aardrijkskunde. Een volgende stap om gamification voor leren nog aantrekkelijker te maken is het toepassen van virtual reality. Daarbij is het overigens wel van belang om op te passen voor overmatig gebruik van gamification.

Populaire apps voor onderwijs en sport

Op de site van het onderwijs staat een lijst van apps die je kunnen helpen bij het leren. Zo ook voor topografie, een vak waar vroeger mensen vaak moeite mee hadden. Nu heb je allemaal competitieve apps waarmee het dankzij gamification in een keer wel leuk is.

Veel mensen hebben wel eens moeite om zichzelf aan te zetten tot bewegen. Dankzij de smartwatch, en diverse apps gaat het iets makkelijker. Zo heb je voor buiten allemaal ren en deel apps, zo ook zombies, run! Tijdens het rennen hoor je allemaal enge zombie geluiden, hierdoor ga je harder rennen. Je zou het eens kunnen proberen.

Gamification in de toekomst

Door de razendsnelle ontwikkeling van smartphones, kan gamification sneller gaan groeien. Zo lang gamification positief bij blijft dragen aan ons leervermogen, zullen wij dit dan ook steeds vaker gaan tegenkomen.

 

20 februari 2018 / by / in
World Mobile Congress 2018
World Mobile Congress begint volgende week

Volgende week gaat de jaarlijkse beurs van mobile elektronica van start. Samsung had al aangekondigd hun nieuwe vlaggenschip de S9 hier aan te kondigen. Zo lijkt het er op dat Samsung de traditie in stand houdt. Daarnaast hebben Sony en Huawei al het een en ander laten doorschemeren over revolutionaire gadgets en features. Wat kunnen wij nu in de hooflijnen verwachten van de Tech giganten?

Blackberry is terug

Hét bekende telefoon merk dat het meest populair was voordat de eerste iPhone uit kwam. Dit was natuurlijk Blackberry. Nu wil het merk terug aan kop komen met twee nieuwe toestellen. Enig verschil is wel dat huidige telefoons in licentie worden uitgebracht, het Canadese bedrijf verzorgt de productie niet zelf meer.

Sony tilt de Experia naar een nieuw niveau

Het nieuwe vlaggenschip van Sony lijkt veelbelovend. Zo is het gerucht dat Xperia XZ Pro is voorzien van een 4k oled scherm. Dankzij de Snapdragon 845 processor, 6 Gigabyte RAM en 128GB opslag kunnen wij een hoogwaardige en vernieuwende smartphone verwachten.

Waar de Sony Experia misschien nog wel het beste mee scoort, is de kwaliteit van de camera. Met een dubbele 18 megapixel camera aan de achterkant, en 12 mp aan de voorkant is dit toestel heel goed vertegenwoordigd. Tot slot maakt het IP 68 certificaat en Android 8.0 de nieuwe Experia een absolute topper.

Huawei met een opvallende nieuwe P-serie

Je zou verwachten dat de opvolger van de Huawei P10 model ‘P11’ zou zijn. Toch heeft het Chinese bedrijf dit keer voor een andere opvolger gekozen. De nieuwe uitvoering gaat namelijk de P20 (lite) heten. Qua specs is er verder niet veel bekend, wel gaan er geruchten dat er een bijzondere Leica camera zal komen aan de achterkant. Daarbij zou het gaan om drie lenzen met 40 megapixel. Dit betekent een aanzienlijk betere zoomfunctie, met tot vijf keer hybrid inzoomen.

Daarnaast is het toestel voorzien van 24 mexapixel camera aan de voorkant en een Kirin 970 3 gigahertz processor. Daarom wordt P-20 van Huawei ook wel gezien als een waardige uitdager van de iPhone en Samsung Galaxy.

5G wordt gelanceerd

Volgende week maandag wordt dé nieuwe standaard voor internet op de smartphone gelanceerd. Volgens bronnen zou het nieuwe 5G netwerk maar liefst 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G. Testsnelheden hebben zelfs 1TB per seconden gehaald. Het grootste verschil heeft te maken met de latency. Bij 4G zijn er tientallen microseconden nodig, en 5G kan dit in slechts enkele microseconden doen.

Kortom, veel mooie nieuwe ontwikkelingen aanstaande op het Mobile Congress in Barcalona. Het evenement zal ruim een week duren. Houd dus de updates in de gaten.

20 februari 2018 / 2 Comments / by / in ,
Gamification meer succes dankzij de smartphone
Gamification de nieuwe succesformule

Op speelse manieren menselijk gedrag positief te sturen, daar draait het om met gamification. Dankzij de technologische innovaties van de afgelopen decennia wordt dit verschijnsel steeds meer populair. Zo hebben het opkomen van de smartphone en snelle ontwikkelingen van de pc de mogelijkheden voor gamification vergroot.

Beter leren dankzij Gamification

De eerste keer dat de wereld bekend werd met dit verschijnsel was in 2009 in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op metrostation Odenplan konden mensen kiezen tussen de trap en roltrap.  Waardoor uit beelden duidelijk werd, dat bijna iedereen alleen de roltrap gebruikte.

Een van de grootste marketing organisaties DDB bedacht de campagne “The fun factory”. Bij deze campagne werden de traptreden bij een metrostation vervangen door grote piano toetsen. Elke trede had een toon. Ineens ging bijna iedereen met de trap, omdat dit veel leuker was.

Het idee van het toepassen van speeltechnieken om zo nieuwe dingen te leren bleek dus een groot succes. Dus op het moment dat je iets leuks vindt, neem je veel liever nieuwe kennis op. Zodoende zijn er tegenwoordig talloze succesvolle onderwijs-apps. Zo kan je denken aan onderwerpen voor rekenen, wiskunde, taal, geschiedenis en aardrijkskunde. Een volgende stap om gamification voor leren nog aantrekkelijker te maken is het toepassen van virtual reality. Daarbij is het overigens wel van belang om op te passen voor overmatig gebruik van gamification.

Populaire apps voor onderwijs en sport

Zo staat op de site van het onderwijs een lijst van apps die je kunnen helpen bij het leren. Zoals voor topografie, een vak waar vroeger mensen vaak moeite mee hadden. Nu heb je allemaal competitieve apps waarmee het dankzij gamification in een keer wel leuk is.

Veel mensen hebben wel eens moeite om zichzelf aan te zetten tot bewegen. Immers dankzij de smartwatch, en diverse apps gaat het iets makkelijker. Zo heb je voor buiten allemaal ren en deel apps, zo ook zombies, run! Tijdens het rennen hoor je allemaal enge zombie geluiden, hierdoor ga je harder rennen. Je zou het eens kunnen proberen.

Gamification in de toekomst

Door de razendsnelle ontwikkeling van smartphones, kan gamification sneller gaan groeien. Zo lang dit positief bij blijft dragen aan ons leervermogen, zullen wij dit dan ook steeds vaker gaan tegenkomen.

13 februari 2018 / by / in