Quality Fix Mobile

Mfix.nl Nieuws

Hoe belangrijk is de smartphone

Hoe belangrijk is de smartphone, alle voor en nadelen op een rij

Hierin behandelen wij de volgende onderwerpen

  • Telefoonverslaving
  • Social media
  • Gameverslaving
  • Fear of missing out
  • Gamification

Telefoonverslaving

Verslavingen, zoals alcohol en drugs, zijn ons inmiddels welbekend. Wat velen nog niet weten, is dat smartphone een serieuze verslaving beginnen te vormen.

Zo is uit een recent onderzoek is gebleken, dat 48 procent van de 5000 ondervraagden personen verslaafd waren aan hun telefoon. Hierbij bestond de testgroep zowel uit mensen uit de Verenigde staten als Engeland, Zuid Korea, China, India, Zuid Afrika, Indonesië en Brazilië.

De meest verslavende apps

Voornamelijk social media bedrijven zoals Twitter, Facebook en Instagram maken gebruik van gewoonte vorming. Dit klinkt misschien onschuldig, toch zit er meer achter. Zo probeert bijvoorbeeld Facebook te onderzoeken hoe ze een gebruiker zo vaak mogelijk kan laten terugkeren. Daarnaast wil het bedrijf d.m.v. slimme manieren de gebruiker zo lang mogelijk gebruik laten maken van de service.

Bovendien slagen de grote socialmedia-games en freemiumgames (zoals Farmville of Candy Crush) er goed in om spelers aan zich te binden. Zo proberen de game-makers hun spel goed mogelijk programmeren om dit in jouw systeem te krijgen. Sterker nog, de spelmakers kunnen vaak het gelukstofje in je hersenen (dopamine) vrijmaken. Dit is een stof die ook met sporten of seks aanmaakt. Zo verdienen de social media giganten hun geld terug. Juist de grote bedrijven moeten het hebben van terugkomende gebruikers.

Tips om je smartphone gebruik iets te minderen

Als je weet dat je verslaafd bent aan bepaalde apps van je telefoon, dan kan je daar iets tegen doen. Een bekend voorbeeld is het blijven kijken van een bepaalde serie. Voordat je het weet heb je veel afleveringen achter elkaar gekeken. Hier is een simpele oplossing voor, stop met kijken tien minuten voor het einde. Dan mis je eigenlijk niets, en heb je niet het probleem met de cliffhanger die aan je knaagt.

Voor Facebook kan je een Chrome extensie downloaden waarmee je niet meer kan zien hoeveel mensen je post hebben gezien of leuk vinden. Wat van groot belang is dat je alle kleine beloningen die je krijgt bij social media en freemium games krijgt of uit kan zetten of kan negeren. Zo zijn er genoeg voorbeelden van mensen die gestopt zijn met het gebruiken van social media. Daarbij kwamen ze er achter dat ze uiteindelijk niks belangrijk misten.

Wat te doen als je echt verslaafd bent aan je telefoon?

Ten eerste, doe je telefoon ’s nachts uit, zo geniet je een betere nachtrust. Gebruik ook geen telefoon als je in de auto of op de fiets zit. Tot slot, plan van te voren het tijdsbestek wat je kwijt wil zijn aan gebruik van je apps. Dan is het wel vooral de uitdaging om ook echt op de tijd te stoppen met je sessie.

Waarom je niet (meer) zonder games & social media kan

Zoals eerder beschreven komt het steeds vaker voor dat smartphones en games behoorlijk verslaafd kunnen werken. Zo is het jou waarschijnlijk ook opgevallen, dat in het OV tegenwoordig iedereen op zijn of haar mobieltje kijkt. Waarschijnlijk check ook jij dagelijks meerdere keren je smartphone voor social media, mobiele games of andere entertainment. Jij wilt vast ook weten wat hier nu de achterliggende reden voor is.

De grote game en social media bedrijven

De eerste reden is dat de makers van online games, social media en series alleen geld verdienen als je vaak terug komt. Daar is hun verdienmodel op gebaseerd. Zo ontvangt Facebook reclame gelden wanneer jij op je tijdlijn zit te scrollen. Bij mobiele games zoals Clash of Titans zit het verdienmodel van de makers weer anders in elkaar. Dan gaat het voornamelijk om de uitbreiding van je bezittingen in het spel en de extra items die je kan verdienen om verder te komen in het spel. Daar wil je op een gegeven moment dan ook extra voor betalen. Zo is Farmville ook een game met deze kenmerken.

Toegang tot internet op je telefoon of tablet

Een andere belangrijke reden voor meer gebruik van games en social media, zou de toegenomen beschikbaarheid van internet kunnen zijn. De afgelopen jaren is het mobiele internetgebruik namelijk enorm toegenomen. Zo hebben jongeren (vanaf 12 jaar) vaak al een smartphone met Android of IOS. Ook is het steeds gebruikelijker dat steeds meer mensen thuis een tablet hebben. Daar komt nog eens bij dat vrijwel overal (publieke) WIFI beschikbaar is. Te denken valt aan de trein/ bus of het restaurant in de stad.

Uiteindelijk komt het er op neer dat jij het een mogelijk game of social media verslaving grotendeels te maken heeft met toename van het aantal mobiele apparaten. Daarnaast is internet nog nooit zo goed bereikbaar geweest. Uiteraard spelen de grote tech-bedrijven hier maar al te graag op in. Problematisch gamen en overmatig telefoon gebruik komt steeds vaker voor. Misschien zouden wij er goed aan kunnen doen om iets minder vaak op ons scherm te kijken.

Vrouwen (ook) verslaafd aan games op hun mobiel

Vaak zijn het jongens in de tienerjaren die als stereotype gamer gezien worden. Toch blijkt dit tegenwoordig wel echt ander te zijn. Uit onderzoek is gebleken, dat vrouwen van boven de 18 het grootste aandeel heeft in de mobiele gameverslaving. Hierbij gaat het wel specifiek om de periode vanaf augustus 2014. Het gaat zelfs om 36 procent van de gehele bevolkingsgroep. In tegenstelling tot de 35 procent van de mannen 18+. Bij de vrouwen zijn het vooral spellen zoals Candycrush en Farmville die ze het hoofd op hol brengt. Ook veel Freemium games zijn razend populair bij vrouwen. Zo is de game ‘Kim Kardashian: Hollywood’ een ware hit.

Hoe je verslaafd raakt aan een smartphone game

Hoewel een game op je mobiel vaak vrij onschuldig oogt, weten spelmakers je vaak op slinkse manieren te binden. Waar de beginnende bouwers vooral een spel maken die zij zelf leuk vinden, zijn de meer ervaren bouwers meer gehaaid. Door een nadruk op aantrekkelijke lichtjes en geluidjes wordt je beloningsgebied steeds meer getriggerd. Hierdoor wordt iemand sneller gameverslaafd. Ook de achtergrondmuziek bepaald sterk je eigen spanning tijdens het spel.

Daarnaast is de opbouw van het spel belangrijk. Als een game te eenvoudig begint, verlies je al gauw de aandacht. Maar als het te snel ingewikkeld wordt, houd je het ook snel voor gezien. Wat nog het meest verslavend werkt, is wanneer je steeds het gevoel hebt dat je er bijna bent. Als het vervolgens niet lukt, kan je het vaak oplossen door net een dingetje handiger doen. Uit diverse onderzoeken is ook gebleken dat spellen waar alles lukt, niet verslavend werken. Juist het regelmatig mislukken, maakt een spel verslavend.

De overeenkomst tussen drugs en gameverslaafd

Veel mensen onderschatten de ernst van een gameverslaving. Net zoals online shopping, obsessief sporten met wearables en telefoonverslaving. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het gedrag van iemand met een mobiele game verslaving veel lijkt op die van iemand met een drugs of alcohol verslaving. Dan is het lichamelijke verslavingsaspect weliswaar anders, maar het vertoonde gedrag niet. Later meer hierover.

Wat is FOMO

Deze term komt steeds vaker voor. FOMO staat voor Fear of missing out. Of te wel de angst om gebeurtenissen en hoogtepunten te missen. Nu begint het fenomeen wordt steeds grotere vormen aan te nemen. Zo offeren veel gebruikers van sociale media veel van hun slaap op om online te zijn. Daarnaast kennen wij allemaal wel iemand, die alle borrels, feestjes en diners afgaat. Daarbij willen zij zeker weten dat zij dat epic feestje niet missen.

De rol van Social Media

Iedereen doet het regelmatig: een check van je nieuwsfeed op Facebook, even kijken of je nog een Whatsapp bericht hebt of even een paar mooie foto’s op Instagram checken. Voor velen lijkt het ontspanning, toch is er ook een keerzijde. Zo zet eigenlijk iedereen vooral hoogtepunten op hun digitale belevingswereld. Hierdoor gaan je eigen verwachtingen ook te hoog liggen. Vervolgens kan dit leiden tot Burn-outs, depressies en verminderd ontwikkelde hersenen. Hoewel Fomo niet alleen voorkomt op social media, wordt het wel extra door deze media gevoed. Vaak worden telefoonverslavingen en FOMO in één adem genoemd. Zo kan het een het ander versterken.

Typische problemen voor jongeren

Voor jongeren onder de 18 jaar zijn er tegenwoordig aardig wat beperkingen. Zo zijn alcohol, roken of softdrugs niet toegestaan. Als het om sociale media gaat zijn de jongeren juist de grootgebruikers. Deze groep is dan ook meest kwetsbaar voor Fomo en andere sociale druk. Daarom maakt het GGZ zich dan ook ernstig zorgen. Uit een onderzoek van een Engelse instantie zoals het CBS, blijkt dat 47 procent van de jongeren tussen de 10 en 15 jaar meer dan 3 uur per dag aan sociale media besteden.

Is Fomo te voorkomen

Gelukkig zijn er ook diverse mogelijkheden om minder het gevoel te krijgen dat je telkens wat mist. Zo is het altijd verstandig om je telefoon op vliegtuigstand te zetten als je gaat slapen, of zelfs helemaal uit.  Op het moment dat je bewust bang wordt van uitgesloten te zijn kan je ook andere dingen proberen. Bijvoorbeeld meditatie, het lezen van een boek of lekker sporten kan een oplossing zijn. Uiteindelijk kan je het beste proberen echt een pauze voor jezelf in te lassen.

Wanneer je last hebt van FOMO is het allereerst belangrijk om een goed ritme voor je zelf te maken waarin genoeg slaap centraal staat. Daarbij is het de kunst dit vol te houden en je smartphone dus ook zo veel mogelijk met rust te laten.

Gamification de nieuwe succesformule

Op speelse manieren menselijk gedrag positief te sturen, daar draait het om met gamification. Dankzij de technologische innovaties van de afgelopen decennia wordt dit verschijnsel steeds meer populair. Zo hebben het opkomen van de smartphone en snelle ontwikkelingen van de pc de mogelijkheden voor gamification vergroot.

Beter leren dankzij Gamification

De eerste keer dat de wereld bekend werd met dit verschijnsel was in 2009 in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op metrostation Odenplan konden mensen kiezen tussen de trap en roltrap. Uit beelden werd duidelijk dat bijna iedereen alleen de roltrap gebruikte.

Een van de grootste marketing organisaties DDB bedacht de campagne “The fun factory”. Bij deze campagne werden de traptreden bij een metrostation vervangen door grote piano toetsen. Elke trede had een toon. Ineens ging bijna iedereen met de trap, omdat dit veel leuker was.

Het idee van het toepassen van speeltechnieken om zo nieuwe dingen te leren bleek dus een groot succes. Op het moment dat je iets leuks vindt, neem je veel liever nieuwe kennis op. Zo zijn er tegenwoordig talloze succesvolle onderwijs-apps. Daarbij valt te denken aan onderwerpen voor rekenen, wiskunde, taal, geschiedenis en aardrijkskunde. Een volgende stap om gamification voor leren nog aantrekkelijker te maken is het toepassen van virtual reality. Daarbij is het overigens wel van belang om op te passen voor overmatig gebruik van gamification.

Populaire apps voor onderwijs en sport

Op de site van het onderwijs staat een lijst van apps die je kunnen helpen bij het leren. Zo ook voor topografie, een vak waar vroeger mensen vaak moeite mee hadden. Nu heb je allemaal competitieve apps waarmee het dankzij gamification in een keer wel leuk is.

Veel mensen hebben wel eens moeite om zichzelf aan te zetten tot bewegen. Dankzij de smartwatch, en diverse apps gaat het iets makkelijker. Zo heb je voor buiten allemaal ren en deel apps, zo ook zombies, run! Tijdens het rennen hoor je allemaal enge zombie geluiden, hierdoor ga je harder rennen. Je zou het eens kunnen proberen.

Gamification in de toekomst

Door de razendsnelle ontwikkeling van smartphones, kan gamification sneller gaan groeien. Zo lang gamification positief bij blijft dragen aan ons leervermogen, zullen wij dit dan ook steeds vaker gaan tegenkomen.

 

20 februari 2018 / by / in
World Mobile Congress 2018
World Mobile Congress begint volgende week

Volgende week gaat de jaarlijkse beurs van mobile elektronica van start. Samsung had al aangekondigd hun nieuwe vlaggenschip de S9 hier aan te kondigen. Zo lijkt het er op dat Samsung de traditie in stand houdt. Daarnaast hebben Sony en Huawei al het een en ander laten doorschemeren over revolutionaire gadgets en features. Wat kunnen wij nu in de hooflijnen verwachten van de Tech giganten?

Blackberry is terug

Hét bekende telefoon merk dat het meest populair was voordat de eerste iPhone uit kwam. Dit was natuurlijk Blackberry. Nu wil het merk terug aan kop komen met twee nieuwe toestellen. Enig verschil is wel dat huidige telefoons in licentie worden uitgebracht, het Canadese bedrijf verzorgt de productie niet zelf meer.

Sony tilt de Experia naar een nieuw niveau

Het nieuwe vlaggenschip van Sony lijkt veelbelovend. Zo is het gerucht dat Xperia XZ Pro is voorzien van een 4k oled scherm. Dankzij de Snapdragon 845 processor, 6 Gigabyte RAM en 128GB opslag kunnen wij een hoogwaardige en vernieuwende smartphone verwachten.

Waar de Sony Experia misschien nog wel het beste mee scoort, is de kwaliteit van de camera. Met een dubbele 18 megapixel camera aan de achterkant, en 12 mp aan de voorkant is dit toestel heel goed vertegenwoordigd. Tot slot maakt het IP 68 certificaat en Android 8.0 de nieuwe Experia een absolute topper.

Huawei met een opvallende nieuwe P-serie

Je zou verwachten dat de opvolger van de Huawei P10 model ‘P11’ zou zijn. Toch heeft het Chinese bedrijf dit keer voor een andere opvolger gekozen. De nieuwe uitvoering gaat namelijk de P20 (lite) heten. Qua specs is er verder niet veel bekend, wel gaan er geruchten dat er een bijzondere Leica camera zal komen aan de achterkant. Daarbij zou het gaan om drie lenzen met 40 megapixel. Dit betekent een aanzienlijk betere zoomfunctie, met tot vijf keer hybrid inzoomen.

Daarnaast is het toestel voorzien van 24 mexapixel camera aan de voorkant en een Kirin 970 3 gigahertz processor. Daarom wordt P-20 van Huawei ook wel gezien als een waardige uitdager van de iPhone en Samsung Galaxy.

5G wordt gelanceerd

Volgende week maandag wordt dé nieuwe standaard voor internet op de smartphone gelanceerd. Volgens bronnen zou het nieuwe 5G netwerk maar liefst 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G. Testsnelheden hebben zelfs 1TB per seconden gehaald. Het grootste verschil heeft te maken met de latency. Bij 4G zijn er tientallen microseconden nodig, en 5G kan dit in slechts enkele microseconden doen.

Kortom, veel mooie nieuwe ontwikkelingen aanstaande op het Mobile Congress in Barcalona. Het evenement zal ruim een week duren. Houd dus de updates in de gaten.

20 februari 2018 / by / in ,
Gamification meer succes dankzij de smartphone
Gamification de nieuwe succesformule

Op speelse manieren menselijk gedrag positief te sturen, daar draait het om met gamification. Dankzij de technologische innovaties van de afgelopen decennia wordt dit verschijnsel steeds meer populair. Zo hebben het opkomen van de smartphone en snelle ontwikkelingen van de pc de mogelijkheden voor gamification vergroot.

Beter leren dankzij Gamification

De eerste keer dat de wereld bekend werd met dit verschijnsel was in 2009 in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op metrostation Odenplan konden mensen kiezen tussen de trap en roltrap.  Waardoor uit beelden duidelijk werd, dat bijna iedereen alleen de roltrap gebruikte.

Een van de grootste marketing organisaties DDB bedacht de campagne “The fun factory”. Bij deze campagne werden de traptreden bij een metrostation vervangen door grote piano toetsen. Elke trede had een toon. Ineens ging bijna iedereen met de trap, omdat dit veel leuker was.

Het idee van het toepassen van speeltechnieken om zo nieuwe dingen te leren bleek dus een groot succes. Dus op het moment dat je iets leuks vindt, neem je veel liever nieuwe kennis op. Zodoende zijn er tegenwoordig talloze succesvolle onderwijs-apps. Zo kan je denken aan onderwerpen voor rekenen, wiskunde, taal, geschiedenis en aardrijkskunde. Een volgende stap om gamification voor leren nog aantrekkelijker te maken is het toepassen van virtual reality. Daarbij is het overigens wel van belang om op te passen voor overmatig gebruik van gamification.

Populaire apps voor onderwijs en sport

Zo staat op de site van het onderwijs een lijst van apps die je kunnen helpen bij het leren. Zoals voor topografie, een vak waar vroeger mensen vaak moeite mee hadden. Nu heb je allemaal competitieve apps waarmee het dankzij gamification in een keer wel leuk is.

Veel mensen hebben wel eens moeite om zichzelf aan te zetten tot bewegen. Immers dankzij de smartwatch, en diverse apps gaat het iets makkelijker. Zo heb je voor buiten allemaal ren en deel apps, zo ook zombies, run! Tijdens het rennen hoor je allemaal enge zombie geluiden, hierdoor ga je harder rennen. Je zou het eens kunnen proberen.

Gamification in de toekomst

Door de razendsnelle ontwikkeling van smartphones, kan gamification sneller gaan groeien. Zo lang dit positief bij blijft dragen aan ons leervermogen, zullen wij dit dan ook steeds vaker gaan tegenkomen.

13 februari 2018 / by / in
Waarom je niet meer zonder social media kan
Waarom je zonder niet (meer) games & social media kan

Zoals eerder beschreven komt het steeds vaker voor dat smartphones en games behoorlijk verslaafd kunnen werken. Zo is het jou waarschijnlijk ook opgevallen, dat in het OV tegenwoordig iedereen op zijn of haar mobieltje kijkt. Waarschijnlijk check ook jij dagelijks meerdere keren je smartphone voor social media, mobiele games of andere entertainment. Jij wilt vast ook weten wat hier nu de achterliggende reden voor is.

De grote game en social media bedrijven

De eerste reden is dat de makers van online games, social media en series alleen geld verdienen als je vaak terug komt. Daar is hun verdienmodel op gebaseerd. Zo ontvangt Facebook reclame gelden wanneer jij op je tijdlijn zit te scrollen. Bij mobiele games zoals Clash of Clans zit het verdienmodel van de makers weer anders in elkaar. Dan gaat het voornamelijk om de uitbreiding van je bezittingen in het spel en de extra items die je kan verdienen om verder te komen in het spel. Daar wil je op een gegeven moment dan ook extra voor betalen. Zo is Farmville ook een game met deze kenmerken.

Toegang tot internet op je telefoon of tablet

Een andere belangrijke reden voor meer gebruik van games en social media, zou de toegenomen beschikbaarheid van internet kunnen zijn. De afgelopen jaren is het mobiele internetgebruik namelijk enorm toegenomen. Zo hebben jongeren (vanaf 12 jaar) vaak al een smartphone met Android of IOS. Ook is het steeds gebruikelijker dat steeds meer mensen thuis een tablet hebben. Daar komt nog eens bij dat vrijwel overal (publieke) WIFI beschikbaar is. Te denken valt aan de trein/ bus of het restaurant in de stad.

Uiteindelijk komt het er op neer dat jij het een mogelijk game of social media verslaving grotendeels te maken heeft met toename van het aantal mobiele apparaten. Daarnaast is internet nog nooit zo goed bereikbaar geweest. Uiteraard spelen de grote tech-bedrijven hier maar al te graag op in. Problematisch gamen en overmatig telefoon gebruik komt steeds vaker voor. Misschien zouden wij er goed aan kunnen doen om iets minder vaak op ons scherm te kijken..

6 februari 2018 / by / in
Gameverslaafd
Vrouwen (ook) verslaafd aan games op hun mobiel

Vaak zijn het jongens in de tienerjaren die als stereotype gamer gezien worden. Toch blijkt dit tegenwoordig wel echt anders te zijn. Uit onderzoek is gebleken, dat vrouwen van boven de 18 de grootste groep is die (mobiel) gameverslaafd is. Hierbij gaat het wel specifiek om de periode vanaf augustus 2014. Het gaat zelfs om 36 procent van de gehele bevolkingsgroep. In tegenstelling tot de 35 procent van de mannen 18+. Bij de vrouwen zijn het vooral spellen zoals Candycrush en Farmville die ze het hoofd op hol brengt. Ook veel Freemium games zijn razend populair bij vrouwen. Zo is de game ‘Kim Kardashian: Hollywood’ een ware hit.

Hoe je verslaafd raakt aan een smartphone game

Hoewel een game op je mobiel vaak vrij onschuldig oogt, weten spelmakers je vaak op slinkse manieren te binden. Waar de beginnende bouwers vooral een spel maken die zij zelf leuk vinden, zijn de meer ervaren bouwers meer gehaaid. Door een nadruk op aantrekkelijke lichtjes en geluidjes wordt je beloningsgebied steeds meer getriggerd. Hierdoor wordt iemand sneller gameverslaafd. Ook de achtergrondmuziek bepaald sterk je eigen spanning tijdens het spel.

Daarnaast is de opbouw van het spel belangrijk. Als een game te eenvoudig begint, verlies je al gauw de aandacht. Maar als het te snel ingewikkeld wordt, houd je het ook snel voor gezien. Wat nog het meest verslavend werkt, is wanneer je steeds het gevoel hebt dat je er bijna bent. Als het vervolgens niet lukt, kan je het vaak oplossen door net een dingetje handiger doen. Uit diverse onderzoeken is ook gebleken dat spellen waar alles lukt, niet verslavend werken. Juist het regelmatig mislukken, maakt een spel verslavend.

De overeenkomst tussen drugs en gameverslaafd

Veel mensen onderschatten de ernst van een gameverslaving. Net zoals online shopping, obsessief sporten met wearables en telefoonverslaving. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het gedrag van iemand met een mobiele game verslaving veel lijkt op die van iemand met een drugs of alcohol verslaving. Dan is het lichamelijke verslavingsaspect weliswaar anders, maar het vertoonde gedrag niet. Later meer hierover.

30 januari 2018 / 1 Comment / by / in
Fomo Fear of missing out
Wat is FOMO

Deze term komt steeds vaker voor. FOMO staat voor Fear of missing out. Of te wel de angst om gebeurtenissen en hoogtepunten te missen. Nu begint het fenomeen wordt steeds grotere vormen aan te nemen. Zo offeren veel gebruikers van sociale media veel van hun slaap op om online te zijn. Daarnaast kennen wij allemaal wel iemand, die alle borrels, feestjes en diners afgaat. Daarbij willen zij zeker weten dat zij dat epic feestje niet missen.

De rol van Social Media

Iedereen doet het regelmatig: een check van je nieuwsfeed op Facebook, even kijken of je nog een Whatsapp bericht hebt of even een paar mooie foto’s op Instagram checken. Voor velen lijkt het ontspanning, toch is er ook een keerzijde. Zo zet eigenlijk iedereen vooral hoogtepunten op hun digitale belevingswereld. Hierdoor gaan je eigen verwachtingen ook te hoog liggen. Vervolgens kan dit leiden tot Burn-outs, depressies en verminderd ontwikkelde hersenen. Hoewel Fomo niet alleen voorkomt op social media, wordt het wel extra door deze media gevoed. Vaak worden telefoonverslavingen en FOMO in één adem genoemd. Zo kan het een het ander versterken.

Typische problemen voor jongeren

Voor jongeren onder de 18 jaar zijn er tegenwoordig aardig wat beperkingen. Zo zijn alcohol, roken of softdrugs niet toegestaan. Als het om sociale media gaat zijn de jongeren juist de grootgebruikers. Deze groep is dan ook meest kwetsbaar voor Fomo en andere sociale druk. Daarom maakt het GGZ zich dan ook ernstig zorgen. Uit een onderzoek van een Engelse instantie zoals het CBS, blijkt dat 47 procent van de jongeren tussen de 10 en 15 jaar meer dan 3 uur per dag aan sociale media besteden.

Is Fomo te voorkomen

Gelukkig zijn er ook diverse mogelijkheden om minder het gevoel te krijgen dat je telkens wat mist. Zo is het altijd verstandig om je telefoon op vliegtuigstand te zetten als je gaat slapen, of zelfs helemaal uit.  Op het moment dat je bewust bang wordt van uitgesloten te zijn kan je ook andere dingen proberen. Bijvoorbeeld meditatie, het lezen van een boek of lekker sporten kan een oplossing zijn. Uiteindelijk kan je het beste proberen echt een pauze voor jezelf in te lassen.

Wanneer je last hebt van FOMO is het allereerst belangrijk om een goed ritme voor je zelf te maken waarin genoeg slaap centraal staat. Daarbij is het de kunst dit vol te houden en je smartphone dus ook zo veel mogelijk met rust te laten.

 

 

22 januari 2018 / by / in
Accu iPhone
Gevaarlijke accu iPhone

Inmiddels is het iets meer dan een jaar geleden dat er zowaar een ramp voor Samsung voltrok als het ging om de Galaxy Note 7. Zo waren er meerdere gevallen van oververhitting en zelfs ontploffingen van de accu.

Nu lijkt het dat de grote concurrent Apple ook niet ongeschonden zal blijven als het gaat om kwetsbare batterijen. Onlangs zijn er een aantal gevallen naar boven gekomen, van iPhone 6 batterijen die ontploft zijn. Afgelopen week was er namelijk een geval gemeld in zowel de Apple Store van Zurich (Zwitserland) en Valencia (Spanje).

Benieuwd hoe een brandende iPhone 6 eruit ziet? Kijk dan hier

De tegemoetkoming door Apple

Vanwege de opvallende voorvallen met de accu’s in de Apple store heeft de techgigant een programma opgezet. Waar eerst minimaal 79 euro gevraagd werd voor het vervangen van de accu, kan dit nu voor een gereduceerd tarief van vanaf 24 euro.

Daarbij zullen de eigenaars van een iPhone 6 plus mogelijk tijdelijk niet terecht kunnen. Zo zijn er onvoldoende 6 plus accu’s op voorraad. Nu geeft Apple aan dat er eind maart weer voldoende beschikbaarheid is.

IOS update

Om te zorgen dat geen ongelukken meer kunnen voorkomen rondom de iPhone accu’s, heeft het technologie bedrijf enkele voorzorgsmaatregelen getroffen.

Ten eerste, heeft Apple de laatste update (iOS 10.2.1) voorzien van een prestatie verlagende functie.  Dat wil zeggen, dat oude batterijen zoveel mogelijk gespaard worden door de iPhone. Daar staat tegenover, dat de telefoon trager wordt en soms kan uitvallen. Volgens de telefoongigant is dit noodzakelijk, omdat oudere accu’s slecht om kunnen gaan met piekmomenten. Wanneer de batterij aan de max van haar kunnen zit, schakelt de telefoon automatisch uit.

Nu heeft Apple beloofd om bij een volgende update een prestatie meter in te bouwen. Daarbij wordt tijdig aangegeven wanneer jouw telefoon een nieuwe batterij nodig heeft.

Consumentenorganisaties

Sinds de bekendmaking van het probleem, is Apple al meerdere keren aangeklaagd door diverse consumentenorganisaties. Zo wordt er geëist, dat iedereen die een slecht functionerende accu heeft, recht zou hebben op vervanging. Daar zou je dan niet voor hoeven betalen, aldus de consumentenorganisaties.

Overigens moet er wel benadrukt worden, dat tot zover het slecht om enkele gemelde gevallen gaat. Apple zou mogelijk snel met meer updates kunnen komen.

 

15 januari 2018 / by / in ,
Stoppen met roken
Stoppen met roken dankzij een app

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Daarbij komen de goede voornemens ook weer aan bod. Zo hebben velen het over stoppen met roken, afvallen en meer sporten etc.

Tegenwoordig maken apps ons leven een stuk gemakkelijker. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar apps die je beste stoppen met roken apps. Wij hebben er enkele voor jullie uiteengezet.

Quitbuddy ( Android als iOS )

Wanneer je stopt met roken, heb je vaak aanmoediging en nodig om dit vol te houden. Zo stuurt Quitbuddy regelmatig berichten om je te blijven motiveren. Ook heb je een personal coach die je verteld hoe ver je al bent gevorderd, en hoeveel geld je hebt bespaard. Daarbij kan je dit delen op Facebook om zo je sociale netwerk er bij te betrekken voor support. Quitbuddy is ook als gratis versie te verkijgen in de appstore.

Stoptober ( Android en iOS )

Voor degene die willen stoppen met roken en meer uitdaging d.m.v. een game nodig hebben, kan de app Stoptober een oplossing zijn. Door mijlpalen te behalen, kan je badges verdienen. Daarnaast krijg je tussendoor voldoende tips die je motiveren. Ook kan je zien hoeveel geld je al bespaard hebt. Tot slot is de app Stoptober helemaal gratis.

Quitnow ( Android en iOS )

Helpt het voor jou te kunnen praten met een community van stoppers? De app Quitnow zou dan voor jou geschikt kunnen zijn. Daarnaast houdt de app de mijlpalen bij, net zoals gezondheid en kostenbesparing. Dit alles zou het het stoppen met roken toch makkelijker moeten maken.

Rookvrij Pro, alleen voor iOS.

Van alle apps is Rookvrij Pro het meest uitgebreid. Dankzij diverse statusrapporten krijg je een uitgebreid overzicht van hoeveel tijd, geld en sigaretten je al hebt bespaard. Zelfs alle niet geïnhaleerde teer, nicotine en andere giftige stoffen worden duidelijk weergegeven. Voor de extra opties moet je wel een klein bedrag betalen, namelijk eenmalig €1,99.

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Iedereen die het wel eens heeft geprobeerd, kan het weten. Stoppen met roken kan een lastige opgave zijn. Een grote achterliggende reden kan zijn dat je beloningscentrum geprikkeld word als je bepaalde stoffen binnenkrijgt. De bovenstaande apps kunnen het proberen waard zijn, om je te helpen met je goede voornemen!

Een andere (nieuwe) vorm van verslaving is het overmatige telefoon gebruik. Wil je er meer over weten? Kijk dan hier verder

9 januari 2018 / by / in ,
Samsung S7 update
Geen updates meer voor de Samsung S7 (edge)

‘’ Koop geen Samsung S7 ’’, werd vorige week aangekondigd in de consumentenbond. Zo zouden er vanuit Samsung geen software updates meer zijn vanaf maart 2018. Volgens de belangenorganisatie zou de consument nog op minimaal 2 jaar ondersteuning moeten kunnen rekenen.

Het update-beleid van Samsung

De Zuid-Koreaanse tech-gigant heeft een policy waarbij smartphones tot twee jaar na release worden ondersteund. Aangezien de Samsung S7 uitkwam in maart 2016, zal vanaf twee jaar later geen update meer worden uitgebracht. Opvallend is, dat het toestel nog steeds verkocht wordt. Zo zou je dus nu een toestel kopen wat slechts nog enkele maanden van updates wordt voorzien.

Waarom ondersteunt Samsung mijn toestel maar 2 jaar?

Ten eerste gebruiken merken zoals Samsung, Huawei en nog vele andere merken niet de originele versie van Android. Zo installeren de tech-giganten vooraf apps en passen de functionaliteit en uitstraling aan. Voor elke update van een telefoon die gedaan wordt, is tussen de 150.000 en 200.000 euro nodig.

Daarnaast kan niet iedere telefoon een nieuwe update aan. Elk jaar worden telefoon steeds krachtiger, dankzij een betere processor, en een grote RAM geheugen. Ook wordt elke Android update steeds zwaarder, het is dus heel goed mogelijk dat een telefoon simpelweg niet werkt op een nieuwe Android software. Overigens geldt dit niet voor de Samsung S7, die nog goed zou mee moeten kunnen.

Tot slot, veel fabrikanten gaan er van uit dat een toestel slechts tussen de 20 en 26 maanden gebruikt wordt, en daarna vervangen wordt. In dat geval is het ook niet nodig om na deze tijd de toestellen nog te ondersteunen

Is mijn Samsung telefoon dan niet meer veilig?

Hoewel het Zuid-Koreaanse bedrijf geen Android update meer verricht na 2 jaar, zijn de betreffende toestellen nog steeds veilig. Zo vallen de S4 (2013) en ook latere toestellen hieronder, en zouden deze nog beschermd zijn en naar behoren moeten werken.

Toch is het niet onbelangrijk om een nieuwe update op je telefoon te hebben. Behalve dat veiligheid toch altijd groter is met de laatste Android kan het ook zijn dat sommige apps niet meer worden ondersteund.

Fabrikanten van apps moeten per app programmeren tot hoe oud de software is. Veel fabrikanten gaan wel terug tot een of twee versies, maar meestal stopt het daarna met de ondersteuning. Ook veel bankieren apps ondersteunen alleen de laatste versies van Android, dit vooral voor de veiligheid.

Het komt erop neer dat je niet in de stress hoeft te schieten als je nu een bezetter bent van een (ouder) Android toestel. Zo zou deze telefoon (zoals de vier jaar oude S4) nog prima gebruikt kunnen worden. Ook al kunnen een aantal functionaliteiten van apps in de loop van de tijd wel beperkt worden.

18 december 2017 / by / in
Batterij snel leeg
Een lege telefoon batterij valt te voorkomen

Hoe vervelend is dat!? Je bent op stap en je komt er achter dat je telefoon batterij bijna leeg is. En dat is vast niet de eerste keer. Het snel leeg lopen van je batterij kan meerdere redenen hebben. Onderstaand wordt er verdere uitleg over gegeven en kan je een aantal tips vinden.

Display op lagere helderheid

De afgelopen jaren zijn de schermen van telefoons steeds groter is geworden. Daardoor loopt de batterij sneller leeg. Zeker bij de laatste iPhone, en de Galaxy S7 edge en S8 is dit het geval. Toch is het mogelijk om de batterij duur te verlengen. Zo kan je de helderheid vaak lager zetten. Soms kan dit wel minder praktisch zijn, bijvoorbeeld als er veel licht is in een ruimte. Daarom kan je dit het beste per situatie in schatten, of je energie wilt en kan besparen. Heb je weinig accuduur? dan is het handig om je display lager te zetten. Waarschijnlijk wil je in dit geval toch alleen bellen of berichten versturen. Terwijl als je een film kijkt, het wel zo fijn is als je alles goed kan zien. En andere tip is om de scherm time-out zo kort mogelijk te houden, het liefst op 15 seconden.

Weer heeft invloed op je batterij

Hoewel dit misschien vreemd klinkt, bepaald de temperatuur van buiten voor een groot deel je accuduur. Tijdens de zomer is er eerder een artikel verschenen over je telefoon in de zon. Behalve warmte, is koud weer ook slecht voor je batterij. Hoewel kou alleen voor een korte tijd je batterij slecht laat werken? Waarom, heeft extreem warm weer vaak gevolgen voor de lange termijn.

Wat doen apps met je batterij?

Allereerst staan in dit artikel enkele apps die je beter kan verwijderen, zodat je telefoon fijner gaat werken. Voor een langere accu duur, is het zeker niet aan te raden om voor lange tijd harde muziek te draaien. Daarnaast is bespaart het je ook mogelijke gehoorschade.

Andere tips

Ook is het handig om je locatie uit te zetten. Net zoals Bluetooth, NFC en Wifi als je ze niet gebruikt. Tot slot, zorg ervoor dat je apps niet automatisch gaan updaten. Doe dit zelf, maar wel met enige regelmaat.

Wil je nog is alle tips voor een langere accuduur op een rij? zie hier verder.

11 december 2017 / by / in