Quality Fix Mobile
De Telefoon wie kan er nog zonder?

Uit een onderzoek van 2015 kwam naar boven dat 81 procent van de Nederlanders tussen 18 en 80 jaar in bezit is van een smartphone. Dat de telefoon een grote invloed heeft op ons leven is al meer dan duidelijk. Onlangs schreven wij een stuk over telefoonverslavingen en het verbod van telefoongebruik in de auto.

In de mobiele telefoon wereld wordt overwegend twee systemen worden gebruikt, Android van Google, en iOS van Apple. Waar vroeger nog Microsoft een klein percentage had, is nu eigenlijk alles Android en iPhone.

Steeds meer mogelijk met je telefoon.

Waar je met de eerste iPhone alleen een camera aan de achterkant had, worden nu per dag een miljoen selfies genomen. Dit leidt niet alleen tot een gezellige collectie op Instagram, Facebook of Snapchat, ook tot gevaarlijke situaties. Zo kwamen vorig jaar meer mensen om door selfies dan door haaien.

Waar veel apps niet meer weg te denken zijn voor mensen zoals Whatsapp, Google maps en reisplanners is ook het internet bankieren sterk populair. Op het gebied van internet bankieren, loopt Nederland zelfs voor op alle andere landen met 18 procent. Ook kijken steeds meer mensen Netflix op hun mobiel, in plaats van televisie of computer.

Social media apps zoals Facebook, Instagram en Snappchat zijn populair. Instagram kan je ook alleen gebruiken met je telefoon. Buiten de social media zijn uiteraard de online games ook erg populair. Waar vorig jaar Pokemon Go voor een rel zorgde zijn ook games zoals Clash of Clans en Monument valley erg populair.

Voor bewegen kan je uit een uitgebreide keuze van hardloop apps kiezen. Ook voor veel automobilisten zijn apps zoals Flitsmeister zeer gewild. Deze app verteld je waar snelheids flitsers staan.

Een reis boeken, download een paar apps.

Waar vroeger mensen moeilijk hotels en restaurants uitzochten via Lonely planet of reisbureaus kan je eenvoudig direct een hotel of restaurant boeken. Je krijgt meteen de beschikbaarheid, locatie, reviews en prijs. De taal kan je eenvoudig leren met de Duolingo app. Het leven wordt er gewoon een stuk gemakkelijker van.

Bestel je iets, maar kunnen ze geen Engels? Geen punt, dan kan je via Google translate eenvoudig de juiste vertaling tevoorschijn toveren op je telefoon. Vervolgens kan je met de app XE precies berekenen hoeveel je moet betalen in Euro’s.

Ook heb je meteen met Kindle een verzameling boeken bij je mocht je je vervelen. Ook heb je met SAS Survival guide altijd een advies als je in de jungle belandt.

Sommige apps zijn ook handig, alleen vrij bijzonder. Zo kan je met Flush de dichtstbijzijnde WC vinden.

Wij kijken 221 keer per dag op onze telefoon.

Waar het oude “mobieltje” alleen was om te bellen en SMS berichten te sturen. Werd deze zeer weinig gebruikt. Met een beetje geluk kon je Snake spelen, maar dat was het ook wel zo’n beetje.

Door alle mogelijkheden die de telefoon biedt kijken wij nu 221 keer per dag op onze smartphone. Dit kwam naar voren uit een onderzoek gepubliceerd door de Volkskrant.  Het blijkt dat mensen gemiddeld 3 uur en 16 minuten per dag op hun telefoon zitten. Ook is vaak de telefoon het eerste wat mensen pakken als ze wakker worden.

Is teveel op je telefoon slecht?

Volgens diverse onderzoekers is het slecht om lang en vooral in de avond veel op je telefoon te zitten. Vooral blauw licht voor het slapen gaan is niet goed, daarom heeft Apple een tijdje geleden hier iets op gevonden.

Toch blijft het voor de rest niet duidelijk wat precies de gevolgen zijn. Hoewel sommige mythen wel al naar het rijk der fabelen zijn gestuurd, zijn sommige (nog) niet echt bewezen of ontkend. Wel is het aantal informatie wat wij binnenkrijgen 20 keer meer dan 20 jaar geleden. Dit hoeft uiteraard niet slecht te zijn. Wat dit voor de rest precies doet met je concentratie en andere hersenactiviteiten is nog niet helemaal duidelijk.

Maatschappij sterk veranderd door de telefoon

Zowel voor als tegenstanders van de telefoon kunnen om een ding niet heen. De telefoon heeft wereldwijd de samenleving veranderd. Waar vaak klachten komen van bezorgde of geïrriteerde ouders over hun kinderen die veel tijd besteden op hun telefoon blijkt uit onderzoek dat dit ook omgekeerd ook geldt. Een op de drie kinderen vraagt met regelmaat hun ouders op te stoppen met het staren naar hun telefoon.

Van dit percentage legt ook een op de drie ouders na dit verzoek dit niet. Ook gebruiken ouders vaak hun telefoon in de auto als ze in de auto zitten met hun kinderen. 32 procent van de kinderen spreken van een gevaarlijke situatie als ouders ook hun telefoon bedienen terwijl ze achter het stuur zitten. Wel moet er aan worden toegevoegd dat 68 procent van de ouders zich zorgen maken over het smartphone gebruik van hun kinderen.

Ook zijn er diverse etiquette in het leven gekomen. Een bekend voorbeeld is geen telefoongebruik aan tafel en het uit of stilzetten van je telefoon in de bioscoop.

Vanuit de overheid zijn er ook sinds de opkomst van de smartphone flink wat nieuwe wetten gekomen. Zo is het verboden om te telefoneren achter het stuur, dit wordt nu nog verder opgeschroefd tot zelfs rijontzegging. Ook is er wetgeving voor telefoongebruik op de fiets.

Dat een telefoon soms voor gevaarlijke of irritante situaties leidt doet uiteraard niets af aan het feit dat het heel handig in gebruik is.

Nadeel dat telefoons eenvoudig kapot gaan.

Het is een bekend verschijnsel. Je laat je telefoon vallen en er zit een barst in het scherm. Een ander bekend voorbeeld is een accu die niet goed meer werkt. Wat moet je doen? Lees dan in dit artikel wat je het beste kan doen. Ook behandelen wij hier diverse tips wat je het beste kan doen om te zorgen dat dit niet te vaak gebeurd.

Wil je op de hoogte blijven van alle laatste nieuwtjes op telefoon gebruik, kijk dan regelmatig onze nieuwspagina. Like ons op Facebook, Instagram en Twitter liken, en wees meteen op de hoogte van het laatste nieuws.